Home

Achtergrond

Kooprechten te duur, handel richt zich op lease

De handel in zowel varkens- als pluimveerechten richt zich op de leaserechten. Kooprechten zijn vaak te duur voor de kopers.

Kooprechten zijn zo aan de prijs, omdat er een schaars aanbod is. Bij de leaserechten is er voldoende aanbod om aan de vraag te kunnen voldoen. Die handel loopt dan ook rustig door. Wel merken de tussenpersonen en handelaren dat de handel dit jaar wel later op gang komt dan in voorgaande jaren.

Prijzen onder druk

Voor varkensrechten, lease, wordt in Zuid €7 tot €7,50 betaald en in Overig en Oost ligt de prijs op zo’n €5 per recht. De prijzen liggen wel wat onder druk. Voor koop wordt in Overig €75 betaald, in Oost ligt de prijs rond €77 tot €80 en in Zuid op €108. Vorig jaar lag de prijs op nog €55 tot €60 voor een kooprecht.

De leaserechten voor pluimvee gaan van de hand voor €2,75 in regio Oost en voor €1,90 tot €2 in regio Overig, waar de prijs iets onder druk staat. In Zuid lijkt de prijs iets te stijgen en varieert van €2,30 tot €2,40.

Stilte rondom fosfaatrechten

Wat betreft de fosfaatrechten is het stil, niemand weet nu wat er gaat komen en in de handel gebeurt er dan ook niks. Eerst moet een einde aan de onzekerheid komen, voordat handel gaat plaatsvinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.