Home

Achtergrond

John Deere trekt trekkermerken omhoog

De grote trekkerbouwers blikken terug op een paar sterke beursdagen. Het aandeel John Deere zag de koers 11% stijgen, nadat het beter dan verwachte kwartaalcijfers bekendmaakte.

Het bedrijf bereikte met $102 zijn hoogste koers ooit. In het kielzog van het groengele merk gingen ook concurrenten Case New Holland en Agco, het bedrijf achter onder meer Fendt en Massey Ferguson, procenten omhoog.

John Deere had toch meer winst en omzet geboekt dan analisten van tevoren hadden ingeschat. Het bedrijf voorziet voor volgend jaar nog steeds dalende verkopen van trekkers en combines. Maar de daling wordt veel meer dan verwacht beperkt door een aantrekkende markt in Zuid-Amerika. Daar komt het Trump-effect nog bij. De aankomend president van Amerika heeft beloofd flink te investeren in Amerikaanse infrastructuur.

Aandeel ForFarmers gedaald

Het aandeel van ForFarmers daalde licht, na de bekendmaking van een handelsupdate. Het bedrijf ligt, naar eigen zeggen, op koers de doelstellingen voor de brutowinst te halen. Maar de omzet staat door het zwakkere Britse pond wel onder druk. Het veevoerconcern staat met een koers van €6,75 nog boven de koers van €6,50, waarmee het op 24 mei van start ging op de beurs.

Dramatische beursweek voor Tyson Foods

Voor Tyson Foods werd het een dramatische beursweek. Op maandag daalde het aandeel 14,5%. Topman Donnie Smith maakte bekend na 7 jaar af te zwaaien, en daarnaast maakte het bedrijf teleurstellende financiële doelen voor 2017 bekend. De Amerikaanse vleesproducent verwacht een winst van $4,70 tot $4,80 per aandeel, terwijl analisten die met Bloomberg spraken waren uitgegaan van circa $5.

Het afgelopen kwartaal was ook al niet best. De omzet daalde met $1,3 miljard door een lager verkocht volume kip, rundvlees en varkensvlees. Rundvlees werd bovendien slechter betaald. Tyson staat met een koers van bijna $59 ver van de top van $75 die dit jaar werd aangetikt.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.