Home

Achtergrond

Inflatie eurozone hoogste in 2 jaar

In de eurozone is de inflatie opgelopen tot het hoogste niveau in 2 jaar tijd.

Met een niveau van 0,5% zal de Europese Centrale Bank (ECB) niettemin voorlopig de rente niet verhogen en ook het opkoopprogramma voor problematische schulden niet opschorten. Het doel is immers dat prijzen met gemiddeld bijna 2% stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

Kerninflatie blijft op niveau

Bovendien kijken centrale bankiers ook naar de 'kerninflatie', waarbij energie, voedsel, alcohol en tabak niet worden meegerekend. De kerninflatie bleef in oktober steken op 0,8% en ligt daarmee op hetzelfde niveau als een maand eerder en op een lager niveau dan in juni en juli. ECB-bestuurder Peter Praet houdt daarom vol dat de prijsdruk nog onvoldoende is.

Met 0,5% blijft het risico dat prijzen gemiddeld gaan dalen en consumenten aankopen gaan uitstellen, volop aanwezig. Het 'Japanse scenario' dreigt. Japan kwam in de jaren ’90 in dezelfde situatie en is daar sindsdien niet uitgekomen, ondanks het afschieten van diverse monetaire kanonnen. In dat scenario blijft de rente nog jaren laag, maar het is wel een symptoom van een kwakkelende economie.

Minder economische activiteit

Het inflatiebericht duwde samen met het bericht dat economische activiteit wat is toegenomen de waarde van de euro ten opzichte van de dollar en het pond iets omhoog. Het Euribor-rentetarief dat vaak bij zakelijke leningen wordt gebruikt, reageerde niet. De Euribor ligt met een looptijd van 3 maanden op ruim -0,31%.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.