Home

Achtergrond

IEA: olieprijs gaat stijgen

De olieprijs kruipt heel langzaam omhoog. Woensdag sloot Behr af op $46,80 per vat (159 liter). Dat is 75 dollarcent meer dan vorige week. De prijs zat medio donderdag opnieuw in de lift.

In de nieuwe vooruitblik voor de energiemarkt van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat woensdag is verschenen, valt te lezen de lage olieprijs een kwestie van tijd is. Binnen een jaar is het waarschijnlijk afgelopen met de huidige niveaus en zal de prijs weer oplopen richting $100 per vat. De reden is een naderend tekort, aldus het IEA.

Het productietekort is het gevolg van afnemende investeringen in de afgelopen twee jaar. Een langere periode zonder investeringen leidt tot minder productie op termijn, terwijl de bevolking groeit en de vraag toeneemt. Het IEA schatte dat dit jaar voor $450 miljard is geïnvesteerd in olieproductie, terwijl dat wereldwijd al $700 miljard had moeten zijn.

Dieselprijs omhoog naar 87 cent

Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week een dieselprijs van 87 cent per liter bij een minimale afname van 4.000 liter. Dat is een stijging ten opzichte van vorige week. Toen kostte de diesel nog 85 cent.

Gasprijs omlaag

De gasprijs daalt. De spotmarkt wordt grotendeels beïnvloed door de temperatuurvoorspellingen. De relatief hoge buitentemperatuur deze week zorgt dat de dagprijs daalde naar 16,4 cent per kuub medio deze week. De contractprijzen liggen hoger. Handelsbeurs TTF noteerde een prijs van 17,6 voor 2017.

Elektriciteit duurder

De elektriciteitsprijs zat in de lift door uitval van Franse en Belgische kerncentrales. Inmiddels blijkt dat hernieuwbare energie voldoende de uitval kan opvangen en zakken de prijzen voorzichtig. Gemiddelde prijs voor 2017 is € 37,11 per MWh. Dit is voor daluren.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.