Home

Achtergrond laatste update:8 nov 2016

Eventuele winst Clinton raakt boeren beperkt

Wie er dinsdag ook wordt gekozen tot president van de Verenigde Staten, voor Amerikaanse boeren zijn de verschillen minder drastisch dan op het eerste oog lijkt.

Lobbyisten verwachten van beide kampen druk op het landbouwbudget. Mocht Trump winnen, dan belooft hij de sector niet te schaden met rigoureus migratiebeleid.

Het moddergevecht tussen Hillary Clinton en Donald Trump doet vermoeden dat de verschillen tussen beide kandidaten levensgroot zijn. Maar alle ophef over seksistisch handelen, verkeerd gebruik van email-adressen of belastingontduiking ten spijt, bij agro-lobbyisten in Washington bestaat de indruk dat het voor de Amerikaanse landbouwsector uiteindelijk niet zoveel uitmaakt wie straks het Witte Huis bewoont.

Of er nu een democraat of een republikein als president wordt ingezworen. In het Congres zal druk bestaan om de landbouwuitgaven te verlagen.<br /><em>Foto: AFP</em>
Of er nu een democraat of een republikein als president wordt ingezworen. In het Congres zal druk bestaan om de landbouwuitgaven te verlagen.
Foto: AFP

Farm Bill

De verklaring is eenvoudig. Uiteraard is de president de meest zichtbare uiting van politieke macht. Maar als het gaat om de Farm Bill, het uitgebreide wetspakket met landbouwbeleid, dan is het parlement op Capitol Hill minstens zo belangrijk. Zo niet, belangrijker. En in beide gevallen, of er nu een Democraat of een Republikein als president wordt ingezworen, zal in het Congres druk bestaan om de landbouwuitgaven te verlagen. Van beide kanten.

100 miljard dollar per jaar

In 2014 werd de nieuwe Farm Bill voor 5 jaar vastgesteld. Met een totaal budget van 489 miljard dollar. Iets minder dan 100 miljard per jaar. Let wel: bijna 80% daarvan is bestemd voor voedselprogramma’s. Van het geld dat richting boerenbedrijven vloeit is de steun voor gewaspolissen inmiddels het grootst met zo’n 8 miljard dollar per jaar. Maar ook aan deze ‘moderne’ steun, want weinig handelsverstorend, wordt door politici getornd.

"Kiezers hebben altijd een voorkeur voor balans in de regering. Dus zelfs als Clinton wint, krijgen Republikeinen een steuntje in de rug in de race om andere zetels", zegt Hunt Shipman, lobbyist voor Cornerstone Government Affairs en vroeger medewerker van senator Thad Cochran (republikein). Als Hillary wint, gebeurt het zeker niet met de ruime marges die enkele weken geleden werden voorspeld. Het kan zelfs nog Trumps’ kant opvallen.

'Samenwerking is de enige uitweg'

Capitol Hill verwacht dus geen democratische wervelwind. Zowel het Huis van Afgevaardigden (246 tegen 186) als de senaat (54 tegen 44) hebben nu een republikeinse meerderheid. Volgens voorspellers van het Cook Political Report pakken de democraten in het Huis circa 20 zetels terug. De senaat daarentegen maakt waarschijnlijk wel een zogenaamde flipflop. Maar die nieuwe democratische meerderheid zal miniem zijn, kleiner dan 60 zetels. Samenwerking is de enige uitweg.

Alle kritiek op vrijhandelsverdragen tijdens de presidentiële campagne, zal na dinsdag snel verstommen, zeggen lobbyisten.<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>
Alle kritiek op vrijhandelsverdragen tijdens de presidentiële campagne, zal na dinsdag snel verstommen, zeggen lobbyisten.
Foto: Henk Riswick

Tijdig nieuwe Farm Bill beloofd

Beide partijen beloven dat ze 'tijdig' een nieuwe Farm Bill door het parlement zullen loodsen. Niet zoals de vorige keer, toen het 2 jaar te laat gebeurde. Kathleen Merrigan (namens de Clinton campagne) en Sam Clovis (namens Trump) spraken onlangs tijdens het Farm Foundation Forum. Merrigan wil de voedselprogramma’s niet loslaten, terwijl Clovis een 'enorme transitie' verwacht wat betreft de gewasverzekeringen.

'Clinten zet krul onder TPP'

Alle kritiek op vrijhandelsverdragen tijdens de presidentiële campagne, zal na dinsdag snel verstommen, zeggen lobbyisten. Zeker als Clinton in het Witte Huis verschijnt, komt er waarschijnlijk gewoon een mooie krul onder het akkoord met landen rond de Grote Oceaan: de Trans Pacific Partnership (TPP). Onder het mom van enkele wijzigingen en verbeteringen aan de originele tekst. De American Farm Bureau vecht al maanden voor die goedkeuring.

'Met Trump als president is een veel bedrijfsvriendelijker milieubeleid te verwachten'.

Milieubeleid wel verschillend

Milieubeleid is misschien het enige onderwerp waar de keuze tussen Clinton en Trump echt verschil maakt. Onder Obama kreeg het federale milieuagentschap EPA steeds meer invloed. "We zijn opgeschoven richting het voorzorgsbeginsel zoals de Europese Unie hanteert", stelt een lobbyist anoniem. "Onder Clinton zal dat niet sterk veranderen. Maar met Trump als president is een veel bedrijfsvriendelijker milieubeleid te verwachten."

Veel latino's werken op boerderijen

De Republikeinen trachten ondertussen de angst te sussen dat een presidentschap van Trump een onwerkbare situatie zal veroorzaken op de arbeidsmarkt. Trump waarschuwde stoer voor het uitzetten van miljoenen illegalen. Maar talloze melkveehouders en groentetelers kunnen niet zonder latino’s. "We gaan geen sector lam leggen alleen omdat een nieuwe regering haar intrede doet", formuleert Sam Clovis voorzichtig namens zijn grote baas.

De American Farm Bureau introduceerde op Twitter hashtag #vote4ag voor alles rond landbouw en verkiezingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.