Eurotier is de belangrijkste veehouderijbeurs van Europa - Foto: Henk Riswick AlgemeenAchtergrond

Duitsers pakken goed uit met Eurotier

Half november vindt de Duitse veehouderijbeurs Eurotier plaats. Voor de varkens- en melkveehouderij weer een vol programma met volop innovaties.

De veehouderij maakt zich op voor de komende editie van Eurotier. Deze vindt plaats in een roerige tijd voor de veehouderij, zegt Reinhard Grandke, algemeen directeur van Eurotier namens DLG. “Perioden van lage prijzen, de aanstaande Brexit en politieke spanningen hebben hun weerslag op de veehouderijsectoren.” Grandke onderstreept het belang van een beurs als Eurotier, waar innovaties op het gebied van management en techniek de ondernemers vooruithelpen.

DLG ziet dit jaar een afnemende investeringsbereidheid in Duitsland en Frankrijk, maar opvallend een hogere in het Verenigd Koninkrijk en een gelijkblijvende in Polen. De organisatie verwacht ruim 2.500 bedrijven uit 57 landen. Na Duitsland is Nederland met 231 bedrijven de belangrijkste leverancier van exposanten, gevolgd door China, Frankrijk en Italië. Met 280.000 vierkante meter beursoppervlakte is een record gebroken. DLG, de organisator van Eurotier, verwacht dat het bezoekersaantal met circa 156.000 mensen nagenoeg even hoog is als tijdens de editie van 2014.


Grote sectoren: melkvee- en varkenshouderij

De grote sectoren zijn de melkvee- en varkenshouderij. Naast de reguliere beursruimte richt de organisatie weer een aantal themaruimten in. Zo laten circa 300 bedrijven de stand van zaken rondom alternatieve energie zien in de EnergyCentral-show in hal 24 en 25. Biogas is vooral in Duitsland belangrijk, maar ook andere technieken komen aan bod.

Voor de melkveehouderij is er in hal 12 een themahoek rondom uiergezondheid. Mooi fokvee voor de melkvee- en vleesveehouderij is te zien tijdens TopTierTreff in hal 11. Een roterend podium garandeert een optimaal uitzicht op de dieren. Voor de varkenshouderij bieden DLG en boerenorganisatie Landwirtschaft (BLF) een themaplein rondom vleesvarkens. In hal 2, 3 en 4 vindt de vierjaarlijkse World Poultry Show plaats. Aandacht voor visteelt is er in hal 24.

In de marge van de beurs worden diverse forums en symposia georganiseerd. Het totale overzicht is te zien op de site van Eurotier. Een bijzondere bijeenkomst is de ‘Holland Evening’ op 16 november. Nederlandse bedrijven kunnen daar hun activiteiten promoten en netwerken uitbouwen.


25 innovaties

Een van de vaste onderdelen van Eurotier is het bekend maken van de gouden en zilveren medailles voor innovatieve producten. Dit jaar heeft de organisatie 25 innovaties al bekendgemaakt (zie ‘Innovaties winnen medaille’, onderaan dit artikel). Of ze goud of zilver hebben gewonnen, horen de bedrijven op de eerste beursdag.

Volgens Eberhard Hartung, verbonden aan de Universiteit van Kiel en voorzitter van de innovatiecommissie van DLG, vindt het grootste deel van de innovaties in traditionele producten plaats. Er is veel aandacht voor big data, maar ondernemers hebben moeite het echt te omarmen. Hij ziet daar kansen voor ontwikkelaars.

Meeste innovaties op gebied van melkveehouderij

De meeste innovaties hebben dit jaar betrekking op de melkveehouderij en met name rondom melk- en voertechniek en kalveropfok. Veel innovaties in de varkenshouderij hebben betrekking op voertechniek. Voor beide sectoren zijn nieuwe sensoren en data-toepassingen ingestuurd. Ook op het verbeteren en beheersen van de kwaliteit van water en lucht zijn een aantal innovaties gericht.

Eurotier wordt gehouden van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 november. De Hannover Messe in Hannover is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. De prijs voor een toegangskaart aan de deur is €25, of €21 online.

Innovaties winnen medaille

In totaal zijn 251 innovaties ingestuurd voor een gouden of zilveren medaille. Voor de varkens- en melkveehouderij zijn de volgende winnaars bekend:

Easy!Force van Kärcher. Een arbeidsvriendelijke spuitlans voor minimale kracht.

Clip-on van Akroh Industries. Eenvoudig wisselsysteem voor nummers op de halsband van koeien.

Cuddle box van Spinder. Plastic doos waardoor kalveren na de geboorte langer bij de koe kunnen blijven.

Smart Calf System van Förster-Technik. Automatisch registratie- en monitorsysteem van melk of water via halsband van kalveren.

Milk Taxi van Holm & Lauwe. Automatisch melktransport- en individueel voersysteem voor kalveren in groepen.

Triomatic T40 van Trioliet. Nauwkeurig snijdsysteem voor een voerkeuken met ronde cirkel-messen voor minimaal verlies.

Wicky van Wasserbauer. Automatisch, op afstand aangestuurd systeem om kuilen na het uithalen van voer met plastic af te sluiten.

Pasteur HT 250 van Martin Förster. Pasteurisatieapparaat voor kalvermelk voor minder kiemen en meer absorptie van afweerstoffen.

V-ready to Feed van Bernard van Lengerich. Indicatiesysteem op de voermengwagen voor de mate van homogeniteit van het mengsel.

Visiomix van Dinamica Generale. Cameratechiek in de voermengwagen om de status van het mengsel te monitoren.

Tarsa van Gummiwerk. Comfortabele matras met verschillende zones voor optimale droging en minimale belasting.

Einstreu-Meister van Hartmann. Automatisch strotransport- en verdeelsysteem met koe- en plaatsherkenning.

CulinaFlex van Big Dutchmann. Automatisch reinigingssysteem met luchtdruk voor vloeibaar voeren van biggen.

PiggyCheck van Meier-Brakenberg.

Square Line
van VVM TechTrade. Flexibel monitorsysteem voor voertransportbanden.

Konus mixing auger van Tewe-Electronic. Nieuwe mixtechiek voor droogvoermengers waardoor wanden schoner blijven en het voer beter gemengd.

Chainfeed Hopper Rotodos van TEWE-Electronic. Nieuw type hopper voor droogvoerinstallaties om iets vochtige voeders als CCM te voeren.

Polytron C300 van Dräger. Elektronische sensor voor het meten van ammoniak in stallen.

H2O Alert van Bekosense. Monitorsysteem via meetsensor voor hoeveelheid en kwaliteit van water in drinkbakken voor koeien.

Eartag Life van Smartbow. Multifunctioneel elektronisch oormerk voor koeien, voorzien van LED’s voor positiebepaling.

Cleaning Analysis van DeLaval. Monitor- en analysesysteem voor de reiniging van melkleidingen.

Beheer
WP Admin