Home

Achtergrond 8 reacties

Dit betekent Ceta voor de agrarische sector

De handtekeningen zijn gezet onder het handelsverdrag Ceta. Het akkoord is goed nieuws voor de zuivel, maar pakt voor vleesproducenten minder positief uit.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, en de Canadese premier Justin Trudeau hebben op zondag 30 oktober het handelsverdrag Ceta getekend. Het verdrag kan daardoor voor het overgrote deel in werking treden. Dat is goed nieuws voor zuivelexporteurs, maar een risico voor vleesproducenten. Ceta moet voor een definitief akkoord nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en nationale en soms regionale parlementen.

Quota voor kazen

Canada stelt nu een importquotum in voor 16.800 ton kwaliteitskazen uit de EU en nog eens een quotum van 1.700 ton voor industriekaas. Volgens de Europese Commissie zijn de quota goed voor een omzet van circa €150 miljoen per jaar. Andersom stelt de EU heffingsvrije toegang in voor 45.838 ton rundvlees en 75.000 ton varkensvlees.

Het rundvleesquotum komt bovenop een bestaand quotum van 4.162 ton dat eerder werd ingesteld, en staat los van het Hilton-quotum van 11.500 ton dat wordt gehandhaafd door de EU. Het varkensvleesquotum komt bovenop een bestaand quotum van 4.625 ton.

De varkenshouderij toonde zich eerder bezorgd over de overeenkomst, maar de Europese Commissie benadrukt dat het totale quotum amper 0,4% van de EU-consumptie betreft.

Canada mag alleen vlees naar de EU exporteren als het afkomstig is van dieren die zonder groeihormonen zijn geproduceerd. De overeenkomst betekent ook dat verwerkt rundvlees, varkensvlees en bizonvlees voortaan heffingsvrij de EU in mag. Wallonië verzette zich lang tegen de overeenkomst, omdat het vreest dat inferieur vlees de EU in komt.

De Canadese premier Justin Trudeau, voorzitter van de Europese raad Donald Tusk en EC-voorzitter Jean Claude Juncker (v.l.n.r.) geven een persconferentie in Brussel over het Ceta-verdrag. <em>Foto: ANP</em>
De Canadese premier Justin Trudeau, voorzitter van de Europese raad Donald Tusk en EC-voorzitter Jean Claude Juncker (v.l.n.r.) geven een persconferentie in Brussel over het Ceta-verdrag. Foto: ANP

Waals verzet

De Waalse regering heeft zijn verzet gestaakt na een overeenkomst te hebben gesloten met andere Belgische gewesten. Volgens de overeenkomst kan een federale overheid of deelstaat in het geval van een onevenwichtige markt, bijvoorbeeld als de Canadezen de markt overspoelen, handelsbeperkende maatregelen treffen. Ook wanneer de onevenwichtigheid slechts bij één product wordt vastgesteld.

Duidelijke drempels moeten de komende twaalf maanden worden bepaald. Ook wordt in de overeenkomst onder meer benadrukt dat Ceta geen invloed zal hebben op de Europese wetgeving wat betreft transgene gewassen.

Volgens de Waalse premier Paul Magnette zijn het concessies die een vergelijkbaar verdrag met de VS onmogelijk maken, maar volgens zijn Vlaamse ambtgenoot Geert Bourgeois is het verdrag zelf niet gewijzigd en betreft het louter verduidelijkingen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Wat het ceta verdrag inhoud staat hier wel mooi beschreven maar de uiteindelijke gevolgen wordt niet over gerept en die kunnen wel eens slecht uitpakken. Met name het recht van Canada om ongelimiteerd verwerkt vlees te mogen exporteren maar de EU is zorgelijk. De USA is hier naast de deur.

 • WGeverink

  Wat heeft de USA hiermee te maken Jan? Voor zover ik weet is er op dit moment maar 1 beef plant die naar Europa exporteerd. Het geexporteerde product is allemaal certified organic Angus beef of bison.

 • Farmer4life2

  Ik maak mij ook zeker zorgen op het gebied van de varkensvlees.....

 • Er wordt ook over de boven wettelijke industriele rechtbank heen gestapt. Dat was de reden voor Wallonie om nee te stemmen.
  Producten van Canadese afkomst is ook een rekbaar begrip, dus het risico van Amerikaanse rommel naar EU is wel degelijk aanwezig

 • Jan-Zonderland

  WGeverink, Amerikaans vlees kan in Canada bewerkt worden en dan gelabeled als Product of Canada zo naar de EU geexporteerd worden. Er zit een hrote maas in de wet mbt land van herkomst.

 • WGeverink

  Het is niet zo eenvoudig Jan. Feit is dat aan de standaard waaraan het vee moet voldoen helemaal niks veranderd. Het vee voor Europa wordt gemest in gecertifiseerde hormoon en growthpromotant free feedlots. Het vee wordt geslacht in een door de EU gecertificeerd slachthuis en het EU vee komt zelfs in een aparte koeler te hangen om vergissingen te voorkomen. En natuurlijk controleert de voedsel en waren autoriteit van de andere kant van de plas regelmatig of de afspraken ook daadwerkelijk nageleefd worden. Men doet hier in Canada in ieder geval onwijs zijn best om topkwaliteit rundvlees te leveren aan hun Europese klanten. Nog even voor de duidelijkheid. Europa wordt door Noord Amerikaanse slachterijen niet gezien als een belangrijke bestemming voor hun vlees en zelfs van het oude veel kleinere exportquota werd maar een fractie gevuld.

 • WGeverink

  Wat betreft varkensvlees @farmer4life2. We waren van voorjaar in Nederland en de eerste portie varkensvlees die we kochten stonk de pan al uit! Terwijl we het huis aan het luchten waren hebben we gelijk afgesproken dat er geen varkensvlees op het menu zou staan totdat we weer terug waren in Canada.

 • A1967

  Wgeverink, volgens mij heb je dit al een keer vaker geschreven, toen was het nog rundsvlees in de pan..............

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.