Home

Achtergrond

Bladgroententeelt in stadscontainers met Leafy Green Machine

Bladgroenten telen in een verbouwde scheepscontainer in de stad wordt mogelijk. Tuinbouwleverancier Horticoop wil samen met Freight Farms uit Boston de Leafy Green Machine naar Europa te brengen.

De Leafy Green Machine (LGM) is een gerecyclede scheepscontainer die is ingericht met een klimaatsysteem, een hydroponicsysteem en LED-verlichting. Bladgroenten kunnen in de uitgeruste container groeien met minimaal waterverbruik en nauwelijks tot geen behoefte aan gewasbescherming. Verticale torens in de container maken het mogelijk om wekelijks meer dan 1.000 kroppen sla te oogsten, met maar 15 tot 20 uur aan arbeid.

Geringe investering

LGM's zijn te gebruiken voor stadslandbouw. Een beginnende 'freight farmer' kan met geringe investeringen een start-up beginnen, aldus Horticoop. Het computersysteem in de container is volledig op afstand bestuurbaar via een speciale Farmhand App, compleet met oogstschema's, technische ondersteuning op afstand en een webshop voor bedrijfsbenodigdheden.

Eerste LGM in Deventer

De eerste LGM staat vanaf medio december 2016 bij zorgcentrum Humanitas in Deventer. Patrick Stoffer, student aan hogeschool Saxion en bewoner van Humanitas, gaat als eerste Europese freight farmer zijn oogst aanbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.