Home

Achtergrond 10 reacties

Amerikaanse platteland is het negeren zat

Na 8 jaar te zijn genegeerd door Washington blijkt een opvliegende vastgoedmagnaat in agrarisch Amerika toch de aantrekkelijkste optie.

Daar gaan we weer. Stemmers voor president Donald Trump uit de Amerikaanse provincie zijn: kortzichtig, amper opgeleid, xenofoob en vrouwenhaters. En bovenal: racistisch. Dat moet immers wel na alle opmerken over dames en latino’s. Kiezers wegzetten als achterlijk is altijd makkelijk. Maar het helpt weinig om de ware redenen voor Trumps verrassende winst te verklaren.

Staat na staat kleurt dieprood

'De middenklasse in agrarisch Amerika pikt het niet langer dat ze zich amper vertegenwoordigt voelt', twitterde de Texaanse radiomaker Jay Leeson tijdens verkiezingsnacht. Terwijl staat na staat in het Middenwesten en tenslotte ook in de zogenoemde swing states dieprood Republikeins kleurden, stond één ding vast: nóg een keer 4 jaar Democratische focus op Wall Street en stedelingen wilde men niet.

Conservatieve Amerikaan voelt zich in de steek gelaten

Boeren en kleine plattelandsdorpen zijn niet in hun eentje bepalend geweest voor Trumps verkiezing. Het waren net zo goed gefrustreerde ontslagen fabrieksarbeiders rond de Grote Meren die gevoelig bleken voor een herstel van de Amerikaanse Droom. Maar de Texaan Leeson heeft een punt dat te veel conservatieve Amerikanen zich jarenlang in de steek gelaten voelden.

Maakt dat de Amerikaanse boer racistisch? Omdat hij stemt op iemand die latino’s heeft beledigd? Welnee, veel melkveehouders en telers van groente en fruit willen en kúnnen helemaal niet zonder Mexicaanse arbeidskrachten. Maar ze hebben 8 jaar gewacht tot Washington eindelijk bruikbare migratieregels zou invoeren. Tevergeefs.

Al jaren worstelt boer met dalend inkomen

Vervolgens bestaat voor alle prijsdruk – Amerikaanse boeren zuchten voor het vierde achtereenvolgende jaar onder duikelende inkomens – in Democratische kringen amper begrip. Sterker, een groeiende stedelijke, hippe klasse wijst uitgerekend biotechnologie af als manier om goedkoper en duurzamer te produceren. Op het nippertje wist het Congres, onder druk van de American Farm Bureau, een onwerkbare lappendeken aan GMO-labels te voorkomen.

Genoeg van Obama's moralistische vingertje

Tenslotte heeft het platteland de buik vol van Obama’s moralistische vingertje. Het aanzwellende korps milieuambtenaren dat de steeds verderstrekkende regels, bijvoorbeeld over waterkwaliteit, van het milieuagentschap EPA komen afdwingen. Om over de niet aflatende stroom angstbeelden rond klimaatverandering maar te zwijgen. Terwijl boeren en buitenlui juist minder orkanen ervaren.

'Na 8 jaar te zijn genegeerd door Washington, is Trump voor boeren toch aantrekkelijkste optie'

Donald Trump was nooit de ideale kandidaat. Zeker niet voor Amerikaanse boeren, die sterk afhankelijk zijn van de handelsverdragen waartegen Trump te hoop loopt. Maar na 8 jaar te zijn genegeerd door Washington blijkt een opvliegende vastgoedmagnaat in agrarisch Amerika toch de aantrekkelijkste optie.

Laatste reacties

 • info36

  Een flinke meerderheid van alle blanke vrouwen heeft ook op Trump gestemd.
  Kennelijk is emancipatie ook niet meer nodig.

 • Bloemestein

  Misschien zouden de vaderlandse politieke partijen hier wat van kunnen leren.

 • Eindelijk eens iemand die A-politiek is. Trump heeft te kennen gegeven bewondering voor Poetin te hebben. Minder bemoeien met oorlogen in het buitenland en meer aandacht voor het binnenland. Een leider voor het volk en niet voor de vriendjes om zich heen. We zien wel wat het wordt maar duidelijk is wel dat de mensen in de VS de politiekers die er zitten om de politiek beu zijn. Ik hoop dat het hier net zo gaat. Want ik ben die met machtsspelletjes beluste ego-trippers in Den haag allang spuugzat.

 • alco1

  Ik vindt de verkiezing van Trump verschrikkelijk.
  Ontkennen van de opwarming der aarde. Pfff
  Maar anderzijds is het iemand die zich niet laat manipuleren zoals we hier in ons land zo vaak zien.

 • koster

  ik dacht dat we ons aan de feiten moesten houden alco ? De aarde schijnt al jaren af te koelen, de bedreigde ijsberenpopulatie was nog nooit zo groot en de scheepvaart bij antartica heeft last van de bevroren zee.
  Ik ben blij dat Trump het is geworden en er zit dan wel niet zoveel vernis over, hij knijpt de kat niet in het donker.

 • ed12345

  Koster de aarde opwarmen? Ja dat doet hij wel Ik had een oom die in een Zwitzers ski gebied woonde in de 80er jaren waren de toppen daar het jaar rond met sneeuw bedekt Dat zijn ze al lang niet meer
  De Eskimo's zien ook het ijs terug trekken.Waar ik woonde in Canada zijn er nu nog geen terug trekkende ganzen uit het noorden gezien omdat ze daar in het noorden nog steeds open water en voedsel hebben Normaal gesproken waren die er al zeker 14 dagen
  Wat een vriendin van mij zei Trump spreekt voor hij denkt.Vond ik een goede opmerking Dat is nooit erg slim alleen in de politiek kan dat erg gevaarlijk zijn

 • degroot verburg kaas

  cees
  het is de hoogste tijd dat er in Nederland ook een grote ondernemer / zakenman gaat meedenken over de koers welke we als land moeten varen.
  wanneer we zien dat er in maart'17 weer vreselijk veel van die splinter groepjes mee gaan doen die niets in de melk te brokkelen hebben, wordt de politiek steeds ongeloofwaardiger en krachtelozer. de keuze voor het eigen land is het allerbest zeker ter bescherming van onze cultuur en identiteit, lees : zwarte pieten gezeik.

 • oorspronkelijk

  politieke elite
  zwarte pieten (is kaartspel)kun je het noemen
  sociaal humaan correcte statements maken(75% is voor zwarte piet)
  natuur en milieu voorrang geven.
  de getroffene reageren met protest stem
  waarom wordt modaal+door gerichte politiek bevoordeeld.
  modaal- wordt getroffen door globalisering
  denk aan oost Europeanen en Mexicanen in Amerika
  import uit lage lonen landen
  hierdoor worden referenda nooit een werkelijke opinie maar protest

 • wienbemelmans

  Het is goed dat Trump het is geworden je hoorde alleen maar uit de linkse hoek
  hoe slecht dat is ,die denken alleen maar aan hun baantjes want die hebben ze
  altijd maar gekregen zonder dat ze er verstand van hadden,want die geldboom
  kwam nooit leeg daar zorgden wij hardwerkende mensen wel voor.Ook in Amerika
  hebben die linkse politiekers alleen maar regeltjes bedacht ten koste van de werkende mens gelukkig hebben ze nu de deksel op de neus gekregen, ben
  benieuwd hoe het hier afloopt in Maart dat kon ze ook nog wel eens tegenvallen
  voor ze (is te hopen )

 • koster

  ik ben in nederland best blij met al die splinterpartijen. Stel je voor dat we alleen bv uit de vvd en pvda konden kiezen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.