Home

Achtergrond 1 reactie

80-stands carrousel past geitenhouder prima

Robert Jansen investeerde in een 80-stands carrousel voor zijn geitenbedrijf. Het geeft een forse arbeidsbesparing tijdens het melken. Ook een verdere uitbreiding is geen probleem voor deze installatie.

Op het erf van Robert en Edith Jansen in Chaam (Noord-Brabant) valt de plaats van de nieuwe carrousel direct op. Aan de bestaande geitenstal is een opvallend gebouw geplaatst, uitgevoerd in zwarte planken en ramen. Daarin huist de 80-stands buitenmelker van SAC.

Jansen investeerde vorig jaar in de melkinstallatie en de totale ombouw. Op de plaats van de voormalige melkstal is een wachtruimte met opdrijfhek gemaakt. Daar worden de geiten in drie groepen om de beurt gemolken. Via automatische dierherkenning krijgen ze tijdens het melken een deel van hun krachtvoer verstrekt.

Bekijk ook de fotoreportage van dit bedrijf

Waarom heeft u gekozen voor deze melkinstallatie?

"In 2010 bouwden we een stuk aan de stal en steeg het aantal van 800 naar 1.150 geiten. Ik dacht in de 2 x 32-stands rapid exit een half uurtje extra te moeten melken, maar dat viel tegen. We waren met twee man vier uur per keer aan het melken en dat werd teveel, zeker in het voorjaar. Mijn vader werkt nu nog mee, maar ik wil het melken alleen kunnen doen. Een grotere rapid exit betekende meer lopen. Om echt op arbeid te besparen, is een carrousel de meest logische keuze. Deze 80-stands carrousel was op dat moment de grootst beschikbare met een capaciteit van 800 tot 900 geiten per uur. Een buitenmelker heeft de hoogste capaciteit, maar wel wat minder overzicht. We hebben plannen om door te groeien naar 1.400 geiten, en dat is voor deze carrousel geen enkel probleem."

Wat zijn de belangrijkste voordelen van deze carrousel?

"De installatie werkt eenvoudig, maar toch zit alles erop wat je nodig hebt. Technisch werkt het goed, zoals een afwisselende pulsatie per melkstel. De geiten worden herkend als ze binnenkomen. Ze krijgen dan naast het lokvoer een deel van het krachtvoer dat is afgestemd op de individuele melkgift, en er vindt dagelijkse melkmeting plaats. De combinatie met het opdrijfhek werkt goed. De geiten komen allemaal vanzelf binnen."

Hoe kijkt u terug op de opstart?

"Dat was niet zo gemakkelijk. Met name de eerste week was er nog veel extra inzet van personeel nodig om de geiten in de carrousel te krijgen. In de tweede week ging het al een stuk beter, en in de derde week konden we het af zonder extra personeel. Achteraf gezien is het erg meegevallen."

Hoe zijn de ervaringen tot nu?

"Zeer goed, en het loopt zelfs beter dan ik had verwacht. Het melken gaat gemakkelijk en met een hoge snelheid. Het is een eenvoudig systeem, waarbij er rust heerst in de melkstal. Het melken is nu echt een plezier. De melkkwaliteit is met een kiemgetal van onder de 20 prima. De productie van 1.120 kilo per geit is goed. Dankzij de herkenning kunnen we de geiten beter op de behoefte voeren. Ook het wisselen van de groepen geiten gaat goed. Voor een vlotte doorgang van het melken is het handig dat daar iemand bij is, maar het is geen noodzaak. We hebben nog geen selectiepoort gevonden die de capaciteit van 800 geiten per uur aankan."

Wat kan er nog beter?

"We krijgen via het systeem heel veel data beschikbaar die we nog niet volledig benutten. Daar willen we de komende tijd meer mee gaan doen. De herkenning van geiten is met 95% goed, veel hoger kan niet."

Zou u nog wat anders doen als u opnieuw een melkstal zou bouwen?

"Helemaal niks. De carrousel, maar ook de wachtruimte met opdrijfhek werken perfect."

Eén reactie

  • deB.


    Waarom mogen geitenhouders wel uitbreiden?????
    Waarom lopen die niet buiten??
    Waarom moet een koe naar buiten, en een geit niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.