Home

Achtergrond laatste update:25 okt 2016

Wedstrijd Boerderij de Opvolger gaat van start

Vrijdag 28 oktober is de eerste uitzending van Boerderij de Opvolger. De acht kandidaten willen maar één ding: dat Nuffield Scholarship winnen. De opdrachten blijken echter behoorlijk pittig.

Vrijdagmiddag is van 16.00 tot 16.30 uur de eerste uitzending te zien van de wedstrijd Boerderij de Opvolger. Niet op tv, maar online. Het belooft spannend te worden. Kandidaten Josephine, Jürgen, Mayra, Patrick, Rick, Rieneke, Ruben en Silvia willen alle acht het felbegeerde Nuffield Scholarship ter waarde van €7.500 winnen. Dit geld is bedoeld om in totaal zes weken naar het buitenland te gaan en daar onderzoek te doen naar een zelfgekozen thema.

Pittige opdrachten

Om de prijs te winnen, moeten de kandidaten verschillende opdrachten tot een goed einde brengen. Dat blijkt niet eenvoudig. Soms is teamwork vereist, soms blijkt de theorie makkelijk maar is de praktijk weerbarstig, soms is het andersom.

De kandidaten verschillen sterk in de manier waarop ze iets aanpakken en hoe ze reageren op succes of kritiek. Er wordt veel gelachen, maar er zijn ook tranen, boze woorden en boze blikken. Wie goed kijkt, signaleert ook steelse blikken, want tijdens de opdrachten blijken sommige kandidaten wel heel goed te kunnen samenwerken.

Jury let op duurzaamheid en ondernemerschap

Wat er op privégebied allemaal gebeurt, is voor de jury echter van geen belang. Die let op andere zaken, zoals de mate waarin duurzaam wordt gewerkt. En wordt de samenleving er wel bij betrokken? Tonen de deelnemers ondernemerschap? Wie goed koeien kan melken, is niet per se een goede ondernemer. Ton Westerveld, werkzaam bij het Wellant College en voorzitter van de jury, zei hierover eerder in Boerderij dat een goede ondernemer bedenkt dat het nodig is de maatschappij te betrekken bij de bedrijfsvoering. Westerveld vindt dat ondernemers zich zaken moeten afvragen als ‘wat wil de klant?’. Want veehouders zijn onderdeel van een systeem en dat is de samenleving. Wie iets wil, bijvoorbeeld een grotere stal, zal volgens hem de omgeving erbij moeten betrekken.

Hoe de kandidaten het ervan afbrengen en wat er allemaal nog meer gebeurt, is vanaf aanstaande vrijdag wekelijks vanaf 16.00 uur te zien. Op 6 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.