Home

Achtergrond

Tegenvallende handel wolvee

De handel in schapen en lammeren verloopt erg rustig. Zo ook op de veemarkt in Leeuwarden.

Daar zijn dinsdagochtend 'maar' 548 lammeren en schapen verhandeld. De prijzen konden door de kleine aanvoer wel stabiel blijven, maar de handel verliep daarbij wel erg rustig.

Moeizame afzet

Oorzaak van het kleine aanbod is de moeizame afzet van lammeren. Schapenhouders houden, nu er nog veel gras staat, de lammeren thuis om de markt af te wachten en niet te overvoeren.

Aan de andere kant zijn er ook minder inkopers die interesse hebben in de dieren. Dit komt omdat er een groot aanbod van Engelse lammeren is, die levend of als karkas het Europese vasteland bereiken. Deze zijn zeer gunstig geprijsd waardoor veel slagerijen toch overstappen op de goedkopere lammeren en de duurdere Nederlandse lammeren laten staan.

Invloed Engels pond

Door de lage koers van het Engelse pond is het voor de Engelsen mogelijk om de lammeren in Nederland goedkoop aan te bieden. Naar verwachting blijft het pond nog wel even laag en zal de situatie in de handel niet snel veranderen. Handelaren hopen dat het aanbod snel afneemt en de vraag naar ooilammeren uit Duitsland zal toenemen.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.