Home

Achtergrond 11 reacties

Prognose: herstel melkprijs kan nog jaren duren

Prognoses van Wageningen Economic Research: 5% hogere varkensprijzen, een traag herstellende melkprijs die gemiddeld 4% uitkomt boven de 2015-prijs en graan dat richting een prijs gaat van circa €178 per ton.

De melkprijs herstelt de komende jaren traag en zal gemiddeld 4% uitkomen boven de prijs van 2015. De graanprijs ontwikkelt zich de komende jaren rond een prijsniveau van €178 per ton. Voor de varkenshouderij wordt voor de komende vijf jaar een prijsstijging van 5% verwacht en de pluimveesector moet rekening houden met lagere prijzen en meer concurrentie. Dat zijn enkele prognoses voor de komende vijf jaar van Wageningen Economic Research (WER, voorheen LEI). De voorspellingen zijn onderdeel van het Voedsel Economisch Bericht van de WER dat op 4 oktober is gepresenteerd.

Graanproductie

In de akkerbouw verwacht WER een ‘redelijk stabiele’ graanproductie als gevolg van een graanprijs die circa 8% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. De verwachting is dat akkerbouwers ‘zoals gewoonlijk hun inkomen vooral met andere gewassen zoals aardappelen en suikerbieten proberen te verdienen’.

Het LEI verwacht een 'redelijk stabiele' graanproductie. - Foto: Koos Groenewold
Het LEI verwacht een 'redelijk stabiele' graanproductie. - Foto: Koos Groenewold

Melkprijs van 30 cent weer in beeld - in traag tempo

Met een stijging van 4% komt een melkprijs van 30 cent weer in beeld. Het herstel gaat echter traag volgens WER-onderzoeker Roel Jongeneel. 2017 lijkt net als dit jaar nog een moeilijk jaar te worden. Ook in Nederland zal de productie uiteindelijk gedrukt worden door de lage melkprijzen en de invoering van de mestwetgeving inclusief fosfaatrechten leidt tot een nog grotere rem op de productie. Toch gaat WER uit van een lichte stijging van de melkproductie in de komende 10 jaar met enkele procenten. De komende jaren zal de melkprijs circa 5% achterblijven ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Gegroeide rundveestapel, dus hogere vleesproductie

De gegroeide rundveestapel zorgt in de komende jaren ook voor een hogere rund- en kalfsvleesproductie met een piek in 2018 door de invoering van fosfaatrechten. In de varkenssector verwacht WER ‘enige krimp’, gegeven de tegenvallende prijsontwikkeling en de concurrentie in de EU. Voor de vleeskuikensector wordt nog wel enige groei verwacht, bij de leghennen lijkt zich volgens WER een stabilisatie af te tekenen.

Een melkprijs van 30 cent komt weer in beeld - maar niet in een hoog tempo. - Foto: Ronald Hissink
Een melkprijs van 30 cent komt weer in beeld - maar niet in een hoog tempo. - Foto: Ronald Hissink

Redelijk stabiele voerprijzen

De voerprijzen blijven de komende jaren nog redelijk stabiel. Daarna is een lichte stijging te verwachten door oplopende mais- en sojaprijzen, maar dat gaat om enkele procenten.

De verwachtingen van WER zijn onder meer gebaseerd op de zogenoemde agrarische outlook van de OECD en wereldvoedselorganisatie FAO. WER draagt daar aan bij en gebruikt die gegevens voor haar eigen outlook voor de Nederlandse landbouw. Belangrijke onzekerheden zijn daarbij het al dan niet voorkomen van extreme weersomstandigheden en ziekten en plagen. Specifiek voor de Nederlandse melkveehouderij is daarbij het effect van de fosfaatrechten nog lastig in te schatten.

Laatste reacties

 • Fredrika

  De laatste dagen voor ons bedrijf een prognose voor 2017 gemaakt. Naast kijken waar je nu staat is het ook prettig werken met een prognose binnen bereik. Ik vind het daarom zeer interessant om te weten hoe vaak een prognose die op dit moment goed in elkaar lijkt te steken achteraf toch zeer afwijkend uitkomt. Lijkt me een goede opdracht voor Wageningen, ik ben zeer benieuwd naar de uitslag hiervan.

 • teunisenwilly1

  Zij die economen dar nu pas achter dat heb ik in het buitenland allang gehoord. Kan er nog iets verstandigs komen uit Wageningen er zitten daar veel profeten die een goed stukje brood verdienen. Zie maar aan die profesor Dijkhuisen veel boeren gek gemaakt. En de genen die zich niet gek hebben laten maken moeten nu ook nog mee lijden het is toch de wereld op zijn kop. En dan de genen die de Juni 2015 nog de stal vol gekocht hebben word dat ook nog met de mantel der liefde bedekt. Dat zijn de vriendjes van LTO en bestuurder voor kennis.

 • waldpyk

  He verdorie, dat wordt de komende jaren geen koekje bjj de koffie.....

 • JNJS

  Economen kunnen niet voorspellen, wel achteraf verklaren.

 • van der berg

  niemand kan voorspellen,we kunnen allemaal wel mooie dingen op papier schrijven,maar dat is gewoon wat bezigheidstherapie,we kunnen nog geen 1 seconde vantevoren weten wat er gaat gebeuren,laat staan een paar jaar vooruit,en kijk nu maar eens filmpjes terug van de banken en de melkfabrieken,daar zitten ook nog van die geldverslindende mensen op kantoor die van alles hebben onderzocht en beweren,nou je kunt mij dr 1 aanwijzen die zegt dat de melkprijs in 2016 om te janken zo laag is en de kosten zo hoog zijn

 • pieter3

  De heren uit Wageningen hadden beter voor het afschaffen van de superheffing een onderzoek kunnen doen.
  Maar, je hoeft geen Wageningen gedaan te hebben om te voorspellen dat de prijs van melk daalt wanneer het aanbod toeneemt!
  Het gevolg van de 'bevrijding'!

 • De Waard

  Ondertussen zijn er nog steeds opscheppers die beweren voor 23 cent te kunnen melken.....
  En iedereen, -inclusief supermarktinkoper- weet de kostprijs van melk. We zijn fantastisch bezig.
  Ondertussen wordt er bijna niet meer geinvesteerd, hoe lang houden we dit vol????

 • alco1

  De Waard.
  Er zijn nog genoeg bedrijven die totaal geen hypotheek hebben met eigen land.
  Daar komt de kostprijs van 23 cent vandaan.

 • rub2

  Gelukkig zijn er veel bedrijven met nieuwe grote stallen. Daar is de kostprijs vast stuk LAGER! Per kg melk. Succes!

 • WGeverink

  Niet alleen is de kostprijs op die bedrijven bijzonder laag @rub. Er is op veel bedrijven meteen gezorgt voor een zee van ruimte om het bedrijf te verbreden met bijvoorbeeld een kaasmakerij, een indoor speelparadijs, een caravan stalling, een thee schenkerij of alle vier!

 • Gerardone

  Alco1 droom lekker verder

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.