Home

Achtergrond

Pond zit Kerry dwars

De ‘Brexit’ speelt de Ierse en Britse aandelen opnieuw parten. Nadat Britten in een referendum bij meerderheid kozen voor een vertrek uit de EU, kelderden aandelenkoersen.

Ze veerden weer op toen de directe economische schade leek mee te vallen. Nu dalen koersen weer, omdat een ‘harde’ Brexit op de loer ligt. Bij een harde Brexit krijgen Britse bedrijven na een vertrek geen volledige toegang tot de Europese interne markt.

Het Britse pond is gekelderd. Dat helpt sommige bedrijven, maar voor anderen is het lastig. Het aandeel AB Foods daalde hierdoor in een week tijd met 5% in waarde. AB Foods bestaat uit een onderdeel dat suiker verwerkt en verkoopt, en de kledingwinkelketen Primark. De omzet en winst die het bedrijf buiten het Verenigd Koninkrijk realiseert (en dat is vooral dankzij Primark een groeiend aandeel), valt nu in ponden lager uit.

Kerry Group verloor terrein

De Kerry Group verloor op de beurs nog meer terrein. Als er één land afhankelijk is van de export naar het Verenigd Koninkrijk, is het Ierland. Kerry verkoopt het grootste deel van zijn zuivelproducten aan Engelse supermarkten en groothandels. Als de Britse koopkracht afneemt door een val van het pond, kunnen volumes inzakken. Het blijft speculatief, schrijven analisten, want een grote leverancier heb je ook niet zomaar vervangen.

Het was een veel betere beursweek voor de grote trekkerbouwers. Agco, het bedrijf achter onder meer de merken Massey Ferguson en Fendt, won het meest aan beurswaarde. Topman Martin Richenhagen toonde zich in een interview zeer optimistisch over de afzetmogelijkheden in Zuid-Amerika, nu in Argentinië en Brazilië politieke omwentelingen hebben plaatsgevonden.

Geen diepe val aandeel Agco verwacht

In Argentinië is sinds de verkiezingen vorig jaar een liberale president aan de macht die het gemakkelijk maakt voor buitenlandse investeerders om in het land zaken te doen. In Brazilië werd een socialistische president afgezet en vervangen door een rechtse politicus. Juist de Zuid-Amerikaanse markt was wat betreft de verkoop van machines dit jaar problematisch.

Beleggers reageren ook op een analist van de Britse bank Barclays, die het koersdoel voor het aandeel Agco verhoogde van $43 naar $50. Nog altijd iets minder dan de huidige koers, maar in elk geval wordt geen diepe val meer verwacht. In juni verlaagde een hele reeks analisten nog hun koersdoel voor het aandeel.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.