Home

Achtergrond 6 reacties

Onbegrip over trage afhandeling betalingsrechten 2015

Duizenden bedrijven wachten nog op afhandeling van bezwaren en uitbetaling van soms tienduizenden euro’s door RVO.nl. Het gaat om de vaststelling en uitbetaling van de betalingsrechten in 2015.

Circa 6.500 bedrijven hebben bezwaar ingediend tegen de vaststelling of uitbetaling van betalingsrechten in 2015; eind vorige week waren er daarvan 2.000 volledig afgehandeld. Inmiddels zijn er opnieuw Kamervragen gesteld door SGP en CDA over de voortgang en afhandeling van alle aanvragen 2015.

In 2015 is het nieuwe systeem met betalingsrechten ingevoerd. Dat daardoor enige vertraging kon ontstaan was ingecalculeerd. Veel bezwaren hebben betrekking op oppervlaktes van percelen, maar ook zijn er problemen ontstaan door bedrijfsoverdrachten en het overdragen van rechten via zogenoemde private overeenkomsten. Dergelijke overeenkomsten zijn veel gebruikt in teelten met grondhuur, zoals voor aardappelen.

Onbegrip bij boeren en adviseurs

De huidige trage gang van zaken leidt tot veel onbegrip bij boeren en adviseurs. “Bij LTO komen veel reacties binnen van boeren die vinden dat het zo niet kan”, aldus Klaas Johan Osinga, beleidsmedewerker van LTO Nederland, “Wat ons betreft moet er snel extra capaciteit bijkomen bij RVO.” Osinga wijst op het meermaals uitstellen van beslissingen door de overheidsdienst. Dat is tot op zekere hoogte toegestaan, maar na de tweede keer kan dat alleen in overleg met de ondernemer, volgens Osinga.

Achterhoekse veehouder wacht op €30.000

Tekenend is het voorbeeld van een melkveehouder in de Achterhoek die nog steeds wacht op uitbetaling van €30.000. Hij heeft voor 15 mei 2015 de aanvraag ingediend en kreeg vervolgens op 22 december 2015 een beschikking met het besluit dat hij geen toeslagrechten zou krijgen vanwege een vermeend nieuw bedrijf. Vervolgens is een bezwaar ingediend dat op 7 januari 2016 is ontvangen door RVO. Eind maart 2016 is de beslissing voor het eerst uitgesteld en vervolgens nog eens eind april.

Bij een volgend uitstel, eind juli, heeft de ondernemer aangegeven daarmee niet akkoord te gaan, maar is vervolgens opnieuw geen beslissing genomen. Tot op heden is het wachten nog steeds op een definitieve beslissing en uitbetaling.

'Herkenbaar beeld'

“Een herkenbaar beeld bij ons en andere VLB-kantoren”, zegt Jeroen van den Hengel, bedrijfskundig adviseur bij Alfa Accountants en Adviseurs, mede namens de koepel van Agrarische Accountantskantoren (VLB). “In onze klantenkring kennen we veel vergelijkbare situaties. Na 12 weken werd altijd wel verzocht om goedkeuring voor verlenging van de bezwaarperiode, maar daarna lang niet altijd bij een tweede of derde uitsteltermijn.”

Pleiten voor snellere uitbetaling 2016

Volgens Osinga zijn dergelijke signalen en zorg over de voortgang voortdurend doorgegeven aan het ministerie en RVO en zijn Kamerleden benaderd om de gang van zaken aan de kaak te stellen. “Binnenkort is er weer bestuurlijk overleg met RVO”, volgens Osinga, “Dan zullen we ook pleiten voor een veel snellere uitbetaling in 2016.”

Laatste reacties

 • info36

  Grote schande.

 • puinhoop

  Boycotten die rotbende. Het is toch een toeslagRECHT en inkomensteun. Waarom zoveel geneuzel om iets waar je recht op hebt. Ze weten alles van je maar als het om uitbetalen gaat moet je opeens precies invullen tot vervelens toe om je te kunnen betrappen op een foutje om maar niet uit te hoeven keren. De smeerlappen!!!!!!!!!!!!!!!

 • koestal

  GROTE SCHANDE

 • kalkar

  30.000 euro voor die subsidieboeren, en dan ook altijd klagen. Schande.

 • info196

  Ik hoop dat CDA en SGP deze keer geen genoegen nemen met leugens van Van Dam. In sept vertelde hij de Kamer nog doodleuk dat 2015 was afgerond. Nu blijkt dat er nog 4000 bezwaarschriften liggen.
  En...... een groot deel van die bezwaarschriften zijn veroorzaakt door fouten van RVO!! Ze houden zichzelf lekker aan het werk (nou ja, werk?).
  Hopelijk voelt de Kamer Van Dam deze keer beter aan de tand. Laat hij dan ook es uitleggen waarom RVO de behandeltermijn steeds mag opschuiven, ondanks dat de indieners geen akkoord hebben gegeven. Wie gaat es uitzoeken wat DAAROVER de EU-regels zijn?! Ik vraag me af of RVO er wel zo lang over mag doen!

 • new kids

  Het is voor te stellen dat iemand het recht in eigen hand neemt en verkeerde dingen gaat doen.
  Overheid besef toch dat het niet toelaatbaar is dat u niet nakomt wat een goede overheid behoort na te komen.
  Zet bijvoorbeeld controleurs die nu de vergroening controleren direct op een plek achter het bureau en laat die mensen de benodigde capaciteit invullen die u nodig hebt om zaken af te handelen.
  Want als je een boer controleert die 2 ha vergroening behoort te hebben en die heeft 10 ha gezaaid en je bent ter plaatse en gaat dan nog je tijd verdoen door exact de perceel grootte te meten, dan ben je van Lotje getikt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.