Home

Achtergrond

Olieprijs trekt prijzen gas en elektra mee omhoog

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is deze week opgelopen tot $52, het hoogste niveau sinds de zomer.

De olieprijs stijgt vooral omdat Opec recent besloot de olieproductie te beperken. Opec is een organisatie van netto olie-exporterende landen. Een doorbraak, want Iran lag lang dwars.

De handelsboycot van het Westen tegen Iran is deels opgeheven en dit land wilde daarom, koste wat kost, marktaandeel winnen. Volgens de overeenkomst mag dat ook, dus zullen andere landen in moeten leveren. Over wie dat moet zijn, wordt in november beslist.

Stilliggende kernreactoren stuwen prijzen

In het kielzog van de olieprijs stegen ook de prijzen van andere energieproducten, zoals gas en elektriciteit. De gas- en elektriciteitsprijzen werden extra geholpen door kouder weer en het bericht dat enkele Franse kernreactoren tijdelijk buiten werking zijn vanwege achterstallig onderhoud. Meer Franse kerncentrales zijn in onderzoek. Frankrijk is een grote slokop van kernenergie. Het land telt 58 reactoren. Dat zijn er meer dan de industriële grootmachten Japan en Duitsland samen hebben.

Meer vraag naar CO2-rechten

Het wegvallen van de reactoren is vooral met kolen opgevangen. Op het moment dat meer kolen worden gebruikt, neemt ook de vraag naar CO2-rechten toe. Door oplopende prijzen voor kolen- en CO2-rechten is de interesse in gas toegenomen. De gasprijs nam deze week een cent toe tot 16,1 cent per kuub bij levering in 2017. Voor een jaar later wordt 16,5 cent betaald.

De prijs voor elektriciteit loopt ook langzaam op en ligt nu op €41 per MWh voor piekbelasting bij levering in 2017.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.