Home

Achtergrond

Olieprijs daalt door recordproductie

Niet eerder dit jaar was olie zo duur als nu. Maandag noteerde handelsplatform Behr een olieprijs $53,06 per vat Noordzeeolie (159 liter).

Die prijsstijging volgde nadat Rusland had bekendgemaakt de olieproductie te willen beperken. Vorige maand spraken de Opec-landen al informeel af minder olie op de markt te willen brengen.

Inmiddels zakt de koers alweer. Woensdag sloot Behr af op $51,86. De prijsdaling komt doordat het International European Agency (IEA) dinsdag meldde dat in september de productie juist met 160.000 vaten is gestegen, naar een dagrecord van 33,64 miljoen vaten.

Volgens het IEA zal de oliemarkt in de eerste zes maanden van 2017 nog altijd kampen met overproductie. Het evenwicht in de markt kan sneller ontstaan door het Opec-akkoord.

Olieproductiedaling van 2 tot 3%

De OPEC-landen hebben zich voorgenomen de olieproductie te verminderen tot 32,5 à 33 miljoen vaten per dag. Dat is een productiedaling van 2 tot 3%. Over de exacte uitwerking van de productiebevriezing wordt nog overlegd. Daarover moet eind november meer bekend zijn. Ook Rusland, dat geen Opec-lid is, zou dus nu bereid zijn de productie te verminderen.

De dieselprijs volgt de olieprijs en stijgt ook deze week. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af à 89 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

De gasprijs daalde eveneens. TTF noteerde medio donderdag een 15,5 cent per kuub voor 2017 en ruim 16 cent voor 2018 en 2019. APX daalde eveneens naar €38,9 per MWh voor gemiddelde piekuren.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.