Home

Achtergrond 10 reacties

Nijpels: veehouderij in impasse gekomen

Commissie-Nijpels heeft het rapport over de verduurzaming van de veehouderij gepresenteerd. Nijpels is daarin kritisch op het verdwijnen van de productschappen.

“Met 9 pagina's is dit een historisch kort rapport voor de SER. Dat komt omdat er al zoveel rapporten liggen over de verduurzaming van de veehouderij”, aldus commissievoorzitter Ed Nijpels die namens de SER onderzoek deed naar het verduurzamen van de veehouderij. Het gaat om de commissie waar al bij de aankondiging ‘gedoe’ over was, omdat de sector niet direct vertegenwoordigd was. Inmiddels staat Albert-Jan Maat bovenaan de lijst met geraadpleegde personen.

Gebrek aan coördinatie en doorzettingsmacht

Bij presentatie van zijn rapport spreekt Nijpels over de impasse waar de veehouderij in terecht is gekomen. "Het economisch belang van de sector is zeer groot, maar tegelijkertijd staat een derde van de veebedrijven er economisch dramatisch voor. De sector veroorzaakt maatschappelijk overlast op het gebied van milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn. Het ontbreekt de sector niet aan initiatieven en goede intenties, maar het het komt niet van de grond. De sector is in een impasse terechtgekomen”, aldus Nijpels. Dit is volgens hem veroorzaakt door gebrek aan coördinatie, gebrek aan doorzettingsmacht om afspraken na te komen en gebrek aan passende financiële ondersteuning. Met het rapport wil Nijpels de sector uit de impasse halen.

Verdwijnen productschap: kind met badwater weggegooid

In het voorstel van Nijpels komt een nationale regisseur duurzaamheid en komen er vier regiegroepen voor de rundvee-, varkens-, pluimvee- en kalversector. Bij de presentatie sprak Nijpels zeer kritisch over het verdwijnen van de productschappen, waarmee de mogelijkheden om verbindende afspraken met de sector te maken fors beperkt zijn. “Hierbij is het kind met het badwater weggegooid”, vindt Nijpels. Hij roept het kabinet op om het bedrijfsleven het instrument van algemeenverbindendverklaring (AVV) te laten benutten waar dit kan helpen de verduurzaming te versnellen.

Naast het stimuleren van de voorhoede, stelt Nijpels voor om in navolging van de varkenshouderij en de tuinbouw ook in andere sectoren niet toekomstbestendige bedrijven op te kopen en de ontwikkelruimte beschikbaar te maken voor de koplopers.

Geld nodig voor verduurzaming

Financiering is volgens Nijpels essentieel voor verduurzaming. Geld is nodig om niet-renderende bedrijven op te kopen, koplopers te ondersteunen en voor het toepassen van innovaties en voor betere communicatie naar de consument. Voor financiering wordt gedacht aan garantiefaciliteiten, fiscale instrumenten zoals groenfinanciering of verhoging van btw op vlees, zuivel en eieren, sectorfondsen via verplichte heffingen of vrijwillige opslag, private financiering vanuit de bank, of subsidies via GLB of innovatiefondsen.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  De sector veroorzaakt maatschappelijk overlast op het gebied van milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn.

  Wie zaten er aan tafel?

 • alco1

  Klaas. Ik zat het te lezen en dacht precies hetzelfde als jouw.
  Wat een lamstralen.

 • polsbroek

  Weet nijpels hoe hij een koe moet voeren ? Zakken vullen wel

 • info36

  Hij zegt het direct, hij wil liefst de zaak opkopen en alleen multinationals over houden. Typisch VVD.
  Hij vind ook dat de sector maatschappelijk overlast veroorzaakt. Wat een walgelijk figuur.

 • jan1953

  Heeft Nijpels ook al verstand van koeien wat kost die commissie al niet zakkenvullers zijn het

 • Peet1212

  En de grote onder ons met subsidies helpen waarna de gewone boer verzuipt
  SCHANDALIG!!!!!!

 • John*

  begin maar eens met het advies dat elke gemeente binnen zes maanden een locatie heeft waar de 'overschotsmest' verwerkt kan worden. De sector wil wel maar iedereen wordt van het kastje naar de muur gestuurd..

 • c.ferdinands

  komplete onzin die grootschalige mestverwerking nooit rendabel te maken een kuub mest heeft aan bemestende waarde plusminus 5 euro verwerking en transport kost 40 euro 35 euro voor de boer toe te betalen

 • Almagro

  Wat uit de linkse hoek vandaan komt is per definitie slecht voor ons, dat weet je. Bij de VVD had ik nog het idee dat we wel wat konden overleggen aan tafel. Ik krijg nu steeds meer het gevoel dat ondertussen onder tafel mijn spaarvarken wordt verkracht.

 • frl

  Wat bedoeld hij met duurzaam??
  Is dat alle mest keurig op eigen grond kwijt, of intensieve bedrijven die overal door de dorpen jakkeren met hun "jarrekarre"

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.