Home

Achtergrond laatste update:19 okt 2016

Melkveehouder daagt Interpolis om ijsstormschade

Zwaar noodweer vernielde afgelopen zomer de staldaken en silo's van melkveehouder Theo Sonnemans. Volgens zijn verzekeraar Interpolis ging het om een hagelbui waartegen Sonnemans niet is verzekerd. De melkveehouder spant een zaak aan.

Melkveehouder Theo Sonnemans laat het er niet bij zitten. In overleg met ZLTO heeft hij een kort geding aangespannen tegen Interpolis/Achmea. De verzekeraar weigert de schade te vergoeden die de melkveehouder uit Someren heeft geleden als gevolg van het noodweer op 23 juni, dat het zuidoosten van Noord-Brabant trof. Vooral Luyksgestel vlakbij Someren werd zwaar getroffen.

Tijdens het noodweer kwamen enorme ijsbrokken naar beneden, die veel schade veroorzaakten. Volgens Interpolis/Achmea gaat het om hagelschade en daar is Sonnemans niet tegen verzekerd; hij heeft alleen een stormverzekering en geen hagelverzekering. Volgende week dinsdag dient een kort geding over de zaak voor de rechtbank in Rotterdam.

'Schade tussen de €50.000 en €100.000'

Theo Sonnemans heeft naar eigen zeggen tussen de €50.000 en €100.000 schade als gevolg van het noodweer. In zijn juridische strijd met de verzekeraar zorgt ZLTO voor financiële en juridische ondersteuning van Sonnemans.

Volgens een woordvoerder van ZLTO is op dit moment Interpolis/Achmea de enige verzekeraar die blijft volharden in de mening dat het om een hagelbui ging. Alle andere verzekeraars zijn van mening dat het hier om veel zwaarder noodweer ging. Voor ZLTO is het dan ook een principekwestie. In eerste instantie zou ook Aegon voor de rechter worden gedaagd. Tot voor kort hield die verzekeraar - naast Interpolis/Achmea - eraan vast dat het uitsluitend hagelschade was. Maar op basis van de stukken die ZLTO tijdens het kort geding naar voren zal brengen, heeft Aegon besloten in overleg te gaan met ZLTO en de Aegon-verzekerden, om tot een oplossing te komen. Aegon is overigens formeel nog steeds van mening dat het om hagelschade gaat. Volgens de ZLTO-woordvoerder is, vanwege het voortgaande overleg, het kort geding tegen Aegon vooralsnog van de baan, en is op dit moment alleen Interpolis gedaagd.

Zaak is van groot belang voor ZLTO

Voor ZLTO is deze zaak van groot belang, omdat Interpolis/Achmea de grootste verzekeraar is in de agrarisch sector. Hoeveel boeren exact slachtoffer zijn van de opstelling van Interpolis/Achmea, weet ZLTO niet. Maar omdat het gaat om ongeveer 150 boeren die zijn getroffen in het gebied in Noord-Brabant, gaat de boerenorganisatie uit van zeker enkele tientallen boerenslachtoffers, aldus de woordvoerder.

Staatssecretaris Van Dam bezocht eind juni een door noodweer getroffen bedrijf in Someren. <br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Staatssecretaris Van Dam bezocht eind juni een door noodweer getroffen bedrijf in Someren.
Foto: Jan Willem Schouten

Volgens melkveehouder Theo Sonnemans is het een uitgemaakte zaak dat het niet zomaar een hagelbuitje was, op die 23ste van juni. Sonnemans: “Het was een grote storm, waarbij hagelstenen samenklonterden tot enorme ijsstenen. Interpolis zegt dat het hagel was, maar dan zouden het hagelkorrels zijn geweest. Dit waren echte ijsbrokken. In mijn stormverzekering zit inderdaad een uitsluitingsclausule voor hagel, maar daar was hier echt geen sprake van. Het was extreem; hier in de buurt zaten alle huizen onder een groot zeil. Dat gebeurt echt niet bij een gemiddelde hagelbui.”

Kuil kapotgeslagen

Het is moeilijk voor te stellen dat de schade van Sonnemans is veroorzaakt door een pure hagelbui. “Bij mij zijn hele staldaken vernield. Ook de damwanddaken van de veldschuur hebben het begeven. Daarnaast zijn heel veel dakpannen op mijn woonhuis gebroken. Ook de deksels van mijn voedersilo’s en van de kunstmestsilo zijn vernield.”

Een heel duidelijke illustratie dat het om meer dan hagel gaat, is volgens Sonnemans het feit dat zijn kuil is kapotgeslagen. “De ijsstenen zijn dwars door de laag aarde op de kuil en het plastic heen geslagen.”

Sonnemans is teleurgesteld in de handelwijze van Interpolis. “Mijn vader was al bij Interpolis verzekerd, en ik ben daarmee doorgegaan. Ik hou er niet van als je ieder jaar netjes je premie betaalt en dan opeens wordt geconfronteerd met zo’n merkwaardige uitsluitingsgrond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.