Home

Achtergrond

Megaboer koopt zich in bij grootste kunstmestmijn

Eigenaar van één van de snelstgroeiende boerenbedrijven in en rijkste vrouw van Australië, Gina Rinehart, heeft zich ingekocht in het Britse Sirius. Dat bedrijf legt de laatste hand aan wat één van de grootste kunstmestmijnen ter wereld moet worden.

Sirius Minerals is een geesteskind van de rijke Australische zakenman Chris Fraser. Hij ontdekte jaren geleden met een aantal collega's dat het natuurgebied North Yorkshire Moors aan de Engelse oostkust de grootste voorraad polyhalite ter wereld bevat. Dit is een mineraal dat vier van de voedingsstoffen bevat die van groot belang zijn voor de groei van gewassen: potassium, sulfaat, magnesium en calcium. Fraser c.s. lieten meer dan 16.000 gaten in de grond boren. Daaruit bleek dat in dit gebied liefst 2,66 miljard ton van het zogenoemde Poly4 ligt. Sirius richt zich in eerste instantie op niet meer dan 7% van dat potentieel.

In de North Yorkshire Moors ligt maar liefst 2,66 miljard ton van het zogenoemde Poly4 ligt.<em> Foto: Sirius Minerals</em>
In de North Yorkshire Moors ligt maar liefst 2,66 miljard ton van het zogenoemde Poly4 ligt. Foto: Sirius Minerals

Mijnactiviteiten in natuurgebied niet zonder slag of stoot

Het kostte Fraser jaren om de financiële wereld te overtuigen van zijn plannen om die ‘goudmijn’ aan kunstmest te ontginnen, maar vooral om de natuurorganisaties en -liefhebbers over te halen hun bezwaren tegen mijnactiviteiten in een officieel natuurgebied te laten varen. Voor dat laatste laat hij momenteel een 37 kilometer lange pijplijn aanleggen vanaf de Moors naar de haven van Teesside, zodat de kali straks onder de grond en niet over de weg naar de haven zal gaan. Het geringe aantal bewoners van het gebied wist hij wel snel over te halen met de belofte dat er zeker 1.000 banen zouden komen.

Het natuurgebied North Yorkshire Moors aan de Engelse oostkust bevat de grootste voorraad polyhalite ter wereld bevat. <em>Foto: Sirius Minerals</em>
Het natuurgebied North Yorkshire Moors aan de Engelse oostkust bevat de grootste voorraad polyhalite ter wereld bevat. Foto: Sirius Minerals

Complexe deal met Sirius

Rineharts onderneming, het naar haar vader genoemde Hancock Prospecting, heeft een ingewikkelde deal gesloten met Sirius. Hancock koopt in de eerste plaats voor $50 miljoen aandelen in Sirius. Daarnaast ontvangen de Australiërs 5% commissie op de eerste 13 miljoen ton en 1% op alle volgende tonnen kunstmestgrondstoffen die uit de grond komen. Verder heeft Hancock ook het recht bedongen jaarlijks 20.000 ton van die grondstoffen zelf te kopen. Voor dat alles telt Hancock Prospecting $300 miljoen neer.

Gina Rinehart, eigenaar van één van de snelstgroeiende boerenbedrijven in Australië, heeft een deal gesloten met het Britse Sirius Minerals. <em>Foto: ANP</em>
Gina Rinehart, eigenaar van één van de snelstgroeiende boerenbedrijven in Australië, heeft een deal gesloten met het Britse Sirius Minerals. Foto: ANP

'Hogere opbrengsten met multi-voedingsstoffenkunstmest'

Rinehart zelf is schatrijk geworden met ijzermijnen, maar ziet de toekomst meer in landbouw. Daarbij kijkt ze vanuit Australië met een schuin oog naar China. Ze is de laatste tijd in eigen land vooral in de publiciteit gekomen door haar plan om voor tientallen miljoenen de Kitman-rundveeranch te kopen. Een omstreden plan, omdat ze dat samen met een Chinese investeerder wil doen.
Nu ziet ze een enorm potentieel in het project van landgenoot Fraser: "Dit levert een nieuw en natuurlijk product op dat van belang is voor onze focus op landbouw. Na jaren testen op vele gewassen is bewezen dat het leidt tot hogere opbrengsten. Het project kan één van de grootste producenten van multi-voedingsstoffenkunstmest worden en kan zeker 100 jaar doordraaien. Dat past bij mijn benadering om te investeren in strategische gebieden voor de lange termijn.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.