Home

Achtergrond

Louis Dreyfus worstelt met graanmarkt

Louis Dreyfus Company (LDC) heeft het eerste halfjaar ondanks een moeilijke markt meer verdiend. De vierde grootste handelsonderneming in agrarische grondstoffen boekte een winst van $135 miljoen (€121 miljoen),

Dat is een fractie meer dan een jaar eerder. Het Rotterdamse bedrijf onderzoekt opties voor zijn kunstmestdivisie.

LDC is voor het grootste deel eigendom van de schatrijke Française Margarita Louis-Dreyfus, maar heeft sinds enkele jaren zijn hoofdzetel in Rotterdam, waar de graanhandel in Europa is geconcentreerd. LDC wordt gerekend tot de zogeheten ABCD-groep van grootste agrarische handelsbedrijven, waar ook ADM, Bunge en Cargill toe behoren.

Lage prijzen, dalende omzet

Het bedrijf had volgens CEO Gonzalo Ramirez Martiarena in de eerste 6 maanden van het jaar veel last van lage prijzen. Toen plotseling veel kapitaal de grondstoffenmarkt instroomde, omdat rendement elders even niet voorhanden was, stegen prijzen plotseling tegen de fysieke markt in. In dat licht vallen de resultaten volgens de topman mee.

De omzet daalde van $26,4 miljard naar $23,5 miljard (€21 miljard). Het bedrijf verkocht een 1% groter volume. LDC verkocht in de agrarische sector meer granen en soja uit Zuid-Amerika op de wereldmarkt. De meeste groei zat bij het onderdeel dat metalen verhandelt. Het bedrijf snijdt vanwege de matige marges en het gebrek aan perspectief op verbetering flink in de investeringen.

Bedrijf zoekt partners om te groeien

Het bedrijf zegt op zoek te zijn naar partners die bepaalde onderdelen kunnen helpen groeien. Het eerste onderdeel waarmee LDC de boer op gaat, is de kunstmestdivisie. Ook voor de sappendivisie wordt gekeken naar een partner om er een joint-venture van te maken. LDC wil niet zeggen of al partijen zich hebben gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.