Home

Achtergrond

Koersval JBS na veto bank

Het aandeel van de Braziliaanse vleesreus JBS kreeg afgelopen week de grootste koersval in 8 jaar voor de kiezen.

Afgelopen woensdag daalde de koers met 11,5% naar 10,44 real. Oorzaak is een veto van staatsinvesteringsfonds BNDES over de reorganisatieplannen van JBS.

In mei kondigde het bedrijf aan de beursnotering van de activiteiten buiten Brazilië te verplaatsen naar New York, en het hoofdkwartier naar Ierland. BNDES is met een belang van ruim 20% de grootste aandeelhouder, na oprichtersfamilie Batista die een belang van 45% heeft. BNDES liet weten dat met de reorganisatie circa 85% van de cashflow terecht zou komen bij een buitenlandse entiteit, aldus persbureau Reuters. En dat zou ‘een substantiële verandering zijn van de rechten en plichten van alle aandeelhouders'.

Corruptie

Zakenzender CNBC haalt bronnen aan die melden dat managers van JBS aan investeerders hebben voorgehouden dat BNDES akkoord zou zijn met de plannen. De gebroeders Batista, die het bedrijf besturen, gingen er eerder nog vanuit dat de reorganisatie in november dit jaar rond zou komen. De Braziliaanse autoriteiten deden eerder dit jaar onderzoek naar de broers vanwege corruptie.

In een week tijd is de koers nu met 16,5% gedaald. Begin september 2015 noteerde het aandeel nog 16,43 real. Na de aankondiging van de reorganisatieplannen in mei was de koers juist aan een opmars begonnen.

Yara ziet koers stijgen

Kunstmestproducent Yara zag afgelopen week de koers met een plus van 6,4% het hardst stijgen. De kwartaalresultaten van afgelopen vrijdag waren in ieder geval een stuk beter dan analisten over het algemeen verwachtten.

De Duitse kaliproducent K+S zag de beurskoers in een week tijd met 4,4% stijgen. Dit ondanks een daling op 21 oktober, op die dag was er een afwaardering van de kredietwaardigheid door Standard & Poors.

Syngenta-koers gedaald

De koers van Syngenta daalde in een week tijd met ruim 5%. Beleggers maakten zich zorgen over nader onderzoek door de Europese Commissie naar de voorgenomen overname door ChemChina. Sussende woorden van de CEO hebben die zorg niet volledig weggenomen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.