Home

Achtergrond

'Influenza hoog op agenda voor pluimvee en varkens'

Joachim Hasenmaier stond vooraan bij de fusie van beide producenten van diergeneesmiddelen Boehringer Ingelheim en Merial. In 2017 kan hij de nieuwe diergezondheidstak vormgeven.

Eind juni kondigden Boehringer Ingelheim (BI) en Sanofi, het moederbedrijf van Merial, aan dat er aangestuurd werd op een ruil. BI zou Sanofi’s diergezondheidsportfolio Merial verkrijgen en BI’s divisie consumentengeneesmiddelen (verkrijgbaar zonder recept, ook wel ‘OTC: over the counter’ genoemd) zou de tegengestelde kant op gaan, vergezeld van €4,7 miljard. Tegen het eind van dit jaar, zo wordt verwacht, komt het akkoord van de mededingingsautoriteiten. Als dat lukt, maakt dat van BI een farmaceut met twee sterke divisies: Human Pharma (PM – geneesmiddelen op recept voor mensen) en Animal Health (diergezondheid).

Joachim Hasenmaier is lid van de raad van bestuur van Boehringer Ingelheim en verantwoordelijk voor de divisies Animal Health en Consumer Health Care.</p>
<p><em>Foto: Boehringer Ingelheim</em>
Joachim Hasenmaier is lid van de raad van bestuur van Boehringer Ingelheim en verantwoordelijk voor de divisies Animal Health en Consumer Health Care.

Foto: Boehringer Ingelheim

Joachim Hasenmaier is als lid van de raad van bestuur van de Duitse farmaceut Boehringer Ingelheim verantwoordelijk voor diergezondheid en consumentenmedicijnen. "Door deze ruil kunnen we twee Europese bedrijven ineens transformeren tot wereldspelers op twee aantrekkelijke markten.”

In welk opzicht zijn BI en Merial complementair? En waar zit hem de grootste winst bij deze overeenkomst ?

“Natuurlijk zit voor ons de allergrootste winst op het gebied van gezelschapsdieren, omdat wij ons meer op landbouwhuisdieren richten en Merial vooral op gezelschapsdieren. Maar dan nog – Merial is relatief klein op het gebied van varkens, wij zijn groot. Merial is sterker op pluimveegebied, wij zijn daarin relatief klein, dus daarom zijn we perfect complementair. Op het gebied van rundvee loopt geen van ons beide absoluut voorop; we missen allebei anti-effectiva, het grootste segment van de markt. Maar goed, samen versterken we significant ons rundvee-portfolio.”

Kunnen wij nog vernieuwingen tegemoet zien op het gebied van vogelgriep?

“Vogelgriep zal hoog op de agenda staan van het nieuw te vormen bedrijf, niet alleen om pluimvee te beschermen, maar ook mensen. Wij geloven ook dat influenza een issue is dat voor varkens aangepakt moet worden. Dus zal er veel aandacht zijn voor influenza, zowel voor pluimvee als voor varkens. Wat hier met name belangrijk is, zijn de snelle genetische veranderingen in het influenza-virus. De grote vraag is dus: hoe snel kunnen wij die verandering volgen en hoe belangrijk zijn onze stammen bij de bestrijding van nieuwe uitbraken?”

Hoe helpt de aanwinst van Merial daarbij?

“Met vaccins moet je dicht op de markt zitten. Je moet de volledige keten voor vaccins beheersen, dus zowel R&D, een stevige productielijn en ook een commerciële afdeling. Als er zich dan iets voordoet, kun je snel reageren. Het bouwen van wereldwijde ‘hubs’ vormt een onderdeel van onze diergezondheidsstrategie bij BI – en daarbij helpt de aanwinst van Merial. Wij stonden al sterk in de VS; ook hebben we een paar jaar geleden een onderzoekslab geopend in China en we leggen momenteel de laatste hand aan onze nieuwe Chinese productielocatie. Zo’n sterke aanwezigheid hebben we in Europa nog niet, afgezien van ons laboratorium in Hannover. De faciliteiten van Merial in Lyon complementeren die strategie om alle aspecten van de keten in de VS, Europa en China te hebben.”

Boehringer Ingelheims diergezondheidsdivisie heeft een sterke focus op vaccins. Hoe kijkt u tegen antibiotica aan?

“Als veterinair zal ik altijd het gebruik van antibiotica verdedigen, als laatste oplossing voor dieren. Maar als een boerenbedrijf alleen draait dankzij flinke inzet van antibiotica, dan is er iets mis. Wij zouden dan moeten werken aan het probleem in plaats van het aanbrengen van een antibiotica-paraplu. Ik denk dat wij als mensheid een beetje onzorgvuldig zijn geweest met antibiotica.”

Waar gaat het heen met vleesconsumptie in de toekomst?

“Er zijn twee trends op de wereldwijde markt voor dierlijke eiwitten. Aan de ene kant is er een groeiende wereldbevolking en meer mensen die in staat zijn om dierlijke eiwitten aan te schaffen - vooral in groeigebieden zoals Azië. Tegelijk is er een evenzo sterke beweging in de westerse wereld, dat de vleesconsumptie naar beneden gaat als we de mensen niet weten te overtuigen dat ze zich goed kunnen voelen bij het eten van vlees. Ik geloof dat de toekomst ligt in minder vlees maar dan in hogere kwaliteit en met hogere prijzen.”

Is het mogelijk 9 miljard mensen te voeden en zoveel vlees te produceren zodat iedereen net zoveel kan eten zoals nu in de westerse wereld?

“Als we echt de hele wereld moeten voeden, dan denk ik niet dat dat moet gebeuren door het omzetten van voer naar vlees. Leven op een gezonde manier is niet iets kleins … Ik ben ervan overtuigd dat als je vlees op het menu hebt staan, je veel veiliger op weg bent naar een gebalanceerd dieet, dan als je het volledig zou afzweren. Maar dan bedoel ik dus niet 1 kilo vlees per dag.”

Of registreer je om te kunnen reageren.