Home

Achtergrond

Inflatie blijft achter bij doel ECB

Prijzen in de eurozone zijn in september met gemiddeld 0,4% gestegen. Daarmee beweegt de inflatie de goede kant op.

In augustus was sprake van een prijsstijging van 0,2%. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatie van bijna 2% tot doel.

Een dergelijke prijsstijging moet onder meer voorkomen dat mensen aankopen gaan uitstellen.

Die 2% lijkt voorlopig nog niet in beeld te komen. Volgens de laatste ECB-ramingen komt de inflatie in 2018 nog altijd duidelijk onder 2% uit. ABN Amro-econoom Nico Klene denkt dat de economische groei in de Eurozone te gematigd is voor voldoende opwaartse druk.

In december zal de ECB dus opnieuw in actie komen. Een verdere renteverlaging is mogelijk, maar waarschijnlijker is een uitbreiding van het opkoopprogramma voor probleemschulden van bedrijven of overheden. Het geld zal worden geschapen met druk op de euro tot gevolg.

Deze week bleef de waarde van de euro in dollars gelijk. Het Britse pond zakte wat verder weg. Een euro levert nu 88 pence op, dat was voor het laatst zoveel in september 2011.

Britse boer vangt meer GLB-subsidie dankzij koers

Voor de export is een zwak pond vervelend. Voor Britse boeren daarentegen betekent het dat de GLB-gelden die ze krijgen, omgerekend meer opleveren. De te gebruiken wisselkoers werd immers vastgesteld voordat het Brexit-referendum het pond omlaag deed duikelen.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.