Home

Achtergrond 4200 x bekeken 5 reacties

ING: 'Daling aantal intensieve bedrijven zet door'

De helft van de varkens- en pluimveehouders zit onder de armoedegrens, schrijft ING. 'Tegen lage kosten produceren voor de wereldmarkt is gemiddeld meest kansrijk'.

Onder de naam 'De boer op' kwam ING-bank vorige week met een rapport over Nederlandse landbouw. Uit cijfers die het economisch bureau van de bank verzamelde, blijkt dat ruwweg de helft van de varkens- en pluimveehouders sinds de eeuwwisseling een inkomen heeft onder de armoedegrens. Het voortbestaan van een sterke primaire landbouw in Nederland is in gevaar, zegt Kees van Vliet, sectormanager agrarische sector van de bank. Volgens hem is een gezonde veehouderij- en tuinbouwsector cruciaal voor de innovatiekracht van de Nederlandse landbouw.

Kees van Vliet, sectormanager agrarische sector bij ING.<br /><em>Foto: Jasper Lensselink</em>
Kees van Vliet, sectormanager agrarische sector bij ING.
Foto: Jasper Lensselink

Jullie schetsen geen mooi beeld?

"Nee, het geeft weer wat er aan de hand is. Mede door strengere productieregels dan in andere EU-landen en druk op de wijze van vee houden, is de kostprijs in Nederland hoger. In 30 jaar tijd is het aantal bedrijven met varkens gedaald van 26.000 tot 5.500. Dat is het gevolg van onvoldoende verdiensten in de varkenssector. En de daling zal nog wel even doorgaan."

Is het rapport niet laat?

"Natuurlijk, dat is altijd zo. Een deel van de varkenshouders heeft geworsteld met de vraag hoe zij voldoende inkomen halen en is gestopt. Een nieuwe groep komt nu voor deze vraag te staan. Dat proces gaat door."

Jullie schrijven dat het tijd is keuzes te maken. Welke?

"Dat kan divers zijn, tot aan investeren in het buitenland toe. Niettemin is tegen lage kosten voor de grote markt produceren gemiddeld het meest kansrijk. Bedrijven die ergens hinder ondervinden in hun ontwikkeling of omgeving, zie je vaak kiezen voor een concept om meer geld uit de markt te halen. Het wrange is dat de betaling van vleesconcepten vaak niet verdergaat dan een vergoeding van de meerkosten. Als een concept, zoals Beter Leven van de Dierenbescherming, extra geld opbrengt, is dat vaak van korte duur. Iedereen kan het maken. Zonder goede afspraken is de boer zo weer de klos en beurt hij geen fatsoenlijk inkomen. Voor een sterk concept moet echt een klantgroep zijn die meer wil betalen voor het vlees. Daar zouden ngo’s ook voor moeten vechten."

'Zonder goede afspraken is de boer zo weer de klos en beurt hij geen fatsoenlijk inkomen'

Een kwart van de varkenshouders verdient prima. Hebben de andere simpelweg onvoldoende ondernemerskwaliteiten?

"Als veehouder dien je tegenwoordig over een hele rij vaardigheden te beschikken. Te beginnen met vakmanschap, maar ook administrateur, personeelsmanager, handelaar, et cetera. Als je die vaardigheden niet allemaal hebt, wordt het lastig om boer te blijven. Het zijn vaak de grote bedrijven die wel in staat zijn tegen een scherpe prijs en geringe milieubelasting een goed product te leveren. Juist tegen deze bedrijven is maatschappelijke weerstand."

Veel intensieve veebedrijven zitten onder de armoedegrens, aldus ING. <br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Veel intensieve veebedrijven zitten onder de armoedegrens, aldus ING.
Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • tewe

  waarom zou daar weerstand tegen zijn

 • DJ-D

  Maatschappelijke weerstand is aangepraat. Emotie. Het is een hele kleine minderheid dat propaganda verkondigd maar ze krijgen wel voor mekaar dat ze praten voor de hele zogenaamde "samenleving".

 • kalkar

  Alleen gesloten varkensbedrijven hebben toekomst. In ieder geval wordt er gemiddeld in de pure mesterij niks verdiend, biggen zijn naar verhouding al vele jaren te duur, waarschijnlijk geld dit ook voor de pure fokkerij.

 • John*

  @ kalkar, gemiddeld wordt en in de mesterij misschien niet verdiend maar ook niets verloren.. de winst en het verlies tegenwoordig volledig voor rekening van de fokker...

  en of de biggen te duur zijn weet ik niet in Duitsland kunnen ze anders prima mesten met biggen die nog duurder zijn.. De bijkomende kosten zijn hier te hoog en helaas voor veel mesters niet meer zo makkelijk af te wentelen op de fokker als enkele jaren geleden.

 • John Claessens

  Maatschappelijke weerstand komt van de grachtengordel . Klein groepje !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.