Home

Achtergrond 1802 x bekeken laatste update:17 okt 2016

Goed geregeld in de keet

Het imago van de plattelandskeet is niet erg goed. Plattelandsjongeren.nl onderneemt actie, bijvoorbeeld via de aanstellingen van keetadviseurs. Rik Baas uit Groningen is zo’n adviseur. Hij komt weinig misstanden tegen.

Volgens officiële tellingen zijn er zo’n 1.500 jongerenketen in Nederland, maar waarschijnlijk zijn er veel meer. De keten worden namelijk nergens officieel geregistreerd. Zelfs in de Tweede Kamer wordt af en toe over de plattelandsketen gesproken. Want schande, in die honken op het boerenerf gebeuren allerlei dingen die niet door de beugel kunnen. De woorden keet en drankmisbruik lijken onlosmakelijk met elkaar te zijn verbonden.

Rik Baas (29) verbaast zich over het slechte imago van de keten. De werkelijkheid is toch echt anders dan publiekelijk wordt gedacht. Hoezo misstanden, hoezo drankmisbruik, hoezo geluidsoverlast? Ach, ongetwijfeld gaat het weleens een keertje mis, maar dat gebeurt in een gewoon café ook. De uitzondering bevestigt volgens Baas de regel; de jongeren van de plattelandsketen hebben het in verreweg de meeste gevallen dik voor elkaar.

Eigen reglement

Baas kan er over meepraten, hij was in zijn jonge jaren een geregeld bezoeker van de keet in zijn toenmalige woonplaats ’t Zandt (Groningen). Nu is hij een zogeheten keetadviseur en bezoekt hij vanuit die functie allerlei keten in het noorden van het land. En dan komt hij zelden misstanden tegen.

Veel keten hebben een eigen reglement. Er zijn afspraken gemaakt met ouders, bijvoorbeeld over het tijdstip van sluiting, over drankgebruik. De wijkagent wordt zelfs uitgenodigd. En vaak hangt in de hoek van de keet een brandblusapparaat die ook nog eens jaarlijks wordt gekeurd. Misschien jammer voor het interview, zegt Baas, maar hij kan geen sappige of smakeloze verhalen vertellen, want die zijn er gewoon niet.

Rik Baas. <em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Rik Baas. Foto: Jan Willem van Vliet

Sociale functie

Liever praat Baas over de sociale functie van de keten op het platteland. Dorpen lopen leeg, het café is gesloten, jongeren kunnen geen kant op. Ze wonen nog thuis, maar hebben geen zin om zaterdagavond met hun ouders op de bank naar de tv te kijken. Dan lonkt de stacaravan of het oude kippenhok, de eigen plek om met vrienden bij elkaar te komen. Spelletje spelen op de playstation, beetje ouwehoeren, biertje drinken. “Jongeren realiseren zich dat als het uit de hand loopt, de kans bestaat dat ze hun geliefde keet kwijtraken. Dus spreken ze regels met elkaar af. En als je regels hebt, kun je elkaar daar op aanspreken.”

De organisatie Plattelandsjongeren.nl is hard bezig om het imago van de plattelandskeet te verbeteren. Bijvoorbeeld via de jaarlijkse verkiezing van de Beste Keet van Nederland, workshops en de aanstelling van keetadviseurs zoals Rik Baas.

'Ik leg geen regels op, geef geen strafpunten'

Hij is geen controleur, zegt hij met nadruk. “Integendeel. Ik ga het gesprek aan met keetjongeren en op een ongedwongen manier praten we over onderwerpen als drankgebruik en brandveiligheid. Ik leg geen regels op, geef geen strafpunten.”

Een keet met een reglement, overleg met ouders, afspraken over sluitingstijden, dat klinkt allemaal een beetje vreemd. Dat vindt Baas dus helemaal niet. “Neem nou de alcoholwet, het hele overheidsbeleid is erop gericht om jongeren onder de 18 jaar geen alcohol te laten drinken. Ik snap de medische reden daarachter, alcohol heeft bij jongeren een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Aan de andere kant snap ik ook dat een jongen van 17 jaar graag een pilsje drinkt. In een keet kun je daar afspraken over maken. Bijvoorbeeld niet meer dan één pilsje.”

Sluitingstijden en brandveiligheid

Ook als het gaat om sluitingstijden is het goed een streep te trekken. Baas: “De meeste jongeren moeten op maandagmorgen om half 9 in de klas zitten. Dan moet je niet de kat op het spek binden en de keet op zondagavond tot diep in de nacht open houden. Het is allemaal geen hogere wiskunde. De jongeren die ik spreek, zijn over zulke dingen best aanspreekbaar.”

Bij de gesprekken die Baas met de keetjongeren voert, gaat de meeste tijd op aan brandveiligheid. Veel keten zijn door de jongeren zelf in elkaar getimmerd. Aan de elektrische bedrading blijkt weinig tijd besteed. “Dan zie ik een hoop stekkerdozen in een hoek. Veiligheid van de bezoekers moet prioriteit hebben. Daar spreek ik hen op aan. Dat snappen ze heel goed.”

 

Fotobijschrift

Rik Baas: “Als je regels hebt, kun je elkaar daar op aanspreken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.