Home

Achtergrond

Geld verdienen met concepten als Opperdoezer Ronde

Meer boeren zouden moeten omschakelen naar concepten zoals de Opperdoezer Ronde, het Livar-varken of de Tommie-tomaten. Dat zegt adviesbureau Roland Berger. Het bureau doet onderzoek naar concepten.

Adviesbureau Roland Berger bestudeerde concepten van aardappelen, varkensvlees, rundvlees, kool, kaas, eieren, appels en wortelen en vergeleek deze met gangbare. Volgens projectmanager Robert van den Breemer laten producenten kansen liggen om meer geld te verdienen.

De productie van gangbare agrarische producten is zeer kostenefficiënt. Hoewel de Nederlandse efficiëntie zeer hoog is, zijn deze producten relatief duur door strenge eisen rondom onder meer milieu, dierenwelzijn, antibiotica en bestrijdingsmiddelengebruik. Volgens Van den Breemer maakt dat het op termijn onmogelijk om met de rest van de wereld te blijven concurreren. Nu al hebben diverse sectoren het zwaar en staan partijen in de hele keten onder druk. Als oplossing bieden zij concepten, zoals de Opperdoezer Ronde, de Tommie-tomaten en het Livar-varken.

3 typen concepten vergeleken

Het adviesbureau zette 3 concepttypen op een rij:

- productinnovatie;

- regionale binding;

- samenwerking in de keten.

De onderzoekers hebben voor 45 van deze conceptproducten de prijs per kilo vergeleken met de prijs van het daaraan verwante gangbare product bij Albert Heijn. Uit deze vergelijking blijkt dat de conceptproducten voor de boerenproducent goed renderen.

Productinnovatie en regionale binding lucratief

Met name echte productinnovatie blijkt een lucratieve manier om waarde toe te voegen, menen de onderzoekers. De kiloprijs van het tomatenconcept Tommie ging van €2,78 naar €7,96; 186% extra omzet voor de producent (uitgaande van een gelijkblijvende marge). Productinnovatie van de 45 gangbare producten levert gemiddeld 223% meer op, rekenden zij uit.

Niet alleen productinnovatie, maar ook regionale binding levert geld op: 75% meerwaarde. Voorbeelden zijn de lokale aardappelspecialiteit Opperdoezer Ronde, de Brabantse wal-asperge en de Bloemendaalse gele kool.

Livar-varkens is schoolvoorbeeld

Het Livar-varken is een schoolvoorbeeld van optimale samenwerking in de keten. De Livar-producenten krijgen gemiddeld 81% meer, van €9,20 per kilo naar €16,61 per kilo oplevert ten opzichte van het gangbare product. In deze categorie bevinden zich ook de Volwaard-kip en het Rondeel-ei.

Kwaliteitsstempel overheid helpt bij vermarkten concept

Volgens de onderzoekers kan de overheid helpen bij het vermarkten van concepten in binnen- en buitenland door een kwaliteitsstempel af te geven. Als voorbeeld noemen zij wat de Italianen doen met de Parmaham, de Schotten met de Angus-steak en de Fransen met de zachte kaas.

Als toonaangevend Nederlands voorbeeld noemen zij hoe FrieslandCampina het gangbare product 'melk' al op allerlei manieren in waarde heeft doen toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.