Home

Achtergrond

ECB laat rente en opkoopprogramma ongemoeid

Geheel volgens verwachting heeft de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de rente ongewijzigd gelaten.

Ook zal ECB niets veranderen aan de omvang en minimale looptijd van het opkoopprogramma van obligaties.

Dit is al de vijfde keer op rij dat ECB-president Mario Draghi het beleid ongewijzigd laat. Volgens afspraak loopt opkoopprogramma van obligaties minstens tot en met eind maart 2017. Iedere maand koopt de centrale bank voor €80 miljard aan voornamelijk staatsobligaties om de economie en de inflatie in de eurozone aan te jagen. Die laatste is met 0,4% nog steeds ver onder de ‘ideale’ inflatie van rond de 2%.

Banken betalen om geld te stallen bij ECB

Het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft op het historisch lage peil van 0%. Het tarief voor de deposito's die banken in Frankfurt aanhouden blijft min 0,4%. Dat betekent dat het nog steeds geld kost voor banken om geld te ‘stallen’ bij de centrale bank. Uit gegevens van de ECB blijkt dat de kredietverlening inderdaad aantrekt, maar dat het geld niet wordt gebruikt om nieuwe projecten mee te financieren. Het blijkt vooral herfinanciering tegen een lager tarief te gaan.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.