Home

Achtergrond

Draineermachines draaien overuren

Door het droge najaar is 2016 het ideale jaar om aan grondverbetering te doen. En dat gebeurt volop.

In het begin van de graanoogst was het nog even kwakkelen maar daarna bleef het onophoudelijk goed weer. Draineerbedrijven wisten al in de zomer dat ze het druk gingen krijgen. “We hadden al vroeg een hoop drainage op papier”, stelt Arjan van Drunen, uitvoerder bij Barth drainage in s’Gravendeel (Zuid-Holland).

Beter kijken naar waterhuishouding

Veel drainages uit de ruilverkavelingen van 20 tot 30 jaar geleden zijn aan vervanging toe, maar door de extreme regen die de laatste jaren geregeld is gevallen, zijn boeren ook beter naar de waterhuishouding op hun percelen gaan kijken. Plus dat 2016 opeens het ideale jaar bleek te zijn om aan grondverbetering en drainage te doen. Draineren, kilveren, diepspitten, ploegen, hoe droger hoe beter.

Aanleg van drainage in de buurt van Woubrugge (Zuid-Holland). Er gaat dit jaar een paar duizend kilometer meer buis de grond in dan in andere jaren.</p>
<p><em>Foto: Roel Dijkstra</em>
Aanleg van drainage in de buurt van Woubrugge (Zuid-Holland). Er gaat dit jaar een paar duizend kilometer meer buis de grond in dan in andere jaren.

Foto: Roel Dijkstra

“Hebben we een klant bijvoorbeeld voor 4 kilometer nieuwe buizen, dan gebeurt het wanneer we bezig zijn dat de boer ziet hoe mooi het draineren nu gaat. Dan laat hij op een ander perceel ook meteen maar een paar kilometer nieuwe buizen bij leggen”, zegt Gerard Jimmink van het gelijknamige drainagebedrijf uit Kolhorn (Noord-Holland).

Waterafvoer, maar ook -aanvoer; eigenlijk de hele waterhuishouding krijgt steeds meer aandacht, weten de draineurs. Peilgestuurde drainage om in de zomer het water beter vast te houden of bij droogte water in te laten, krijgt behalve in het zuidoosten van het land - waar dat al wat langer speelt - ook in de kleigebieden steeds meer belangstelling.

Buizen raken op

De drukte bij de drainagebedrijven heeft ook een keerzijde. Al begin oktober raakten de buizen op. Het draineren begon dit jaar al vrij vroeg, al begin augustus, weet John Lodewijk, productmanager bij buizen fabrikant Pipelife in Enkhuizen. Daarna bleef het steeds maar goed weer en ging het draineren iedere dag volop door. Andere jaren staan draineermachines ook nog wel eens een week stil, maar dit jaar is het moeilijk de vraag bij te benen.

Over productiecapaciteit en afzetvolumes doet Lodewijk geen uitspraken, maar landelijk gezien is zijn inschatting dat er dit jaar wel royaal 20.000 kilometer aan drainagebuis de grond in gaat. Gauw een paar duizend kilometer meer dan in de meeste andere jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.