Home

Achtergrond 6 reacties

Brabant wacht sloop van bijna 10.000 boerderijen

Ruim 6 miljoen vierkante meter staloppervlak komt de komende jaren leeg te staan in Noord-Brabant en zal moeten worden gesloopt. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoekbureau Alterra. Het Brabantse provinciebestuur biedt vrijdag een plan van aanpak aan Provinciale Staten.

Over vijftien jaar staat naar verwachting een op de drie à vier boerderijen in Brabant leeg. Nu al kampt de provincie met een leegstand van 4.5000 locaties, goed voor 3,7 miljoen vierkante meter staloppervlakte. Naar verwachting komen daar de komende jaren nog 5.000 locaties bij, ofwel 8,6 miljoen vierkante meter aan agrarische bedrijfsgebouwen. Hiervan zal voor een beperkt deel een andere bestemming kunnen worden gevonden. Het overgrote deel (6,2 miljoen vierkante meter) zal blijven leegstaan en moet worden gesloopt. Dat verwachten de onderzoekers van Alterra.

Geen generiek sloopbeleid

Erik van Merrienboer, gedeputeerde Ruimte en Financiën: "Dit is meer dan we hadden verwacht. In een eerste indicatie die we dit voorjaar naar buiten brachten, was de sloopopgave lager. Deze problematiek vraagt om een goed en deugdelijk ruimtelijk ordeningsbeleid van met name de gemeenten. Welke gebouwen kunnen worden herbestemd en welke niet? Het is aan de gemeenten. De provincie zal hen faciliteren". De provincie wil €4,5 miljoen uittrekken voor een gemeentelijke ruimte voor ruimteregeling. Van Merrienboer benadrukt niet met een generiek sloopbeleid te komen. Maatwerk in de gemeenten moet de oplossing bieden.

Boerinnen cruciaal

De provincie start samen met ZLTO een proefproject op voor varkensboeren die geen toekomstperspectief hebben. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur: "We verwachten dat meer dan de helft van de varkenshouders niet verder kan met zijn huidige bedrijf. ZLTO selecteert tien tot twintig boeren voor de pilot. We zullen één voor één met hen bespreken wat voor mogelijkheden er nog wel zijn. Denk aan omschakeling naar een productie voor een nichemarkt, neventak, keten, export of bedrijfsbeëindiging. We hebben overigens gemerkt dat de boerin cruciaal is in het transformeren van de bedrijfsvoering. Zij is vaak degene die weer toekomst vindt voor het bedrijf, door de bedrijfsvoering aan te passen."

Stalderen

Een andere manier om de sloop van leegstaande stallen te bekostigen, is het stalderen. Dit is een 'inruilregeling' voor staloppervlakte. Spierings wil met de regeling stoppende bedrijven koppelen aan blijvers. Het houdt in dat boeren die hun stal willen vergroten, de sloop van een leegstaande stal in de buurt (deels) moeten bekostigen. Hoe deze regeling er precies uit gaat zien, moet dit najaar duidelijk worden.

Laatste reacties

 • fietskip

  Wie gaat nou stallen vergroten en een ander slopen? Denkt mvr Spierings dat er zoveel te verdienen valt? Je hebt zo wie zo al veel te veel kosten vanwege haar regeltjes. Laat ze het zelf betalen ze zorgt er zelf voor dat er in Brabant bijna niets meer te verdienen is.

 • Hogman1

  Vreselijk dom idee van die mevr Spierings
  Bij ons bouwen ze een logistiek centrum voor de Primarkt.
  Oppervlakte 9 ha.Je denkt toch niet dat Primarkt het compleet verpauperde leegstaande industrieterrein op 2 km afstand saneert.

 • rverheij

  zlto is in gesprek met de provincie, nou dan weet je het wel !!

 • John*

  ik vind dit helemaal nog niet zo n stom idee.. maar beter lijkt t me om een soort lege te betalen aan een sloopfonds > dan weet je dat er ook geld is als je eigen bouwwerk later weg moet, dat helpt dan met de verkoopwaarde of als je wilt blijven wonen zonder stallen..

 • alco1

  Zo'n plan werkt bij artikelen met een korte cycling.
  Als ondernemers naast de in Nederland zeer dure bouw ook nog de leegstand moeten opruimen, is het gedaan met alle ontwikkeling.
  De Nederlandse staat moet zich bedenken dat er genoeg WW ers rondlopen.
  Toon eens de lef om hen iets voor hun centen te laten doen.

 • koestal

  DE drugsmaffia speelt hier al aardig op in

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.