Home

Achtergrond

Bauernverband blij met beperking marktmacht Duitse grootgrutters

Grootgrutters in Duitsland mogen niet zonder gegronde reden kortingen eisen van hun leveranciers. Dat is zo, maar de wetgeving op dat punt liet aan duidelijkheid te wensen over. Tot blijdschap van het Bauernverband wordt de wettekst op initiatief van minister van economische zaken Sigmar Gabriel aangescherpt.

De Duitse regering beperkt met een wijziging van het mededingingsrecht de marktmacht van de retailers. De vorige week bij het parlement op tafel gelegde wijzigingsvoorstellen worden sterk toegejuicht door het Deutsche Bauernverband (DBV). De boerenfederatie heeft zich jarenlang opgewonden over de als ongemotiveerd beschouwde kortingen die de leidende grootgrutters op gezette tijden van de leveranciers eisten.

Bruiloftskorting

Een berucht voorbeeld was de ‘bruiloftskorting’ die supermarktketen Edeka wilde hebben van een aantal wijnfabrikanten, omdat het de filialen van de discounter Plus had overgenomen in 2008.

Edeka was van oordeel dat de fabrikanten nu met minder afnemers hoefden te onderhandelen, en wilde daarvoor een tegenprestatie. De fabrikanten stapten hiervoor naar de kartelwaakhond, het Bundeskartellamt, dat Edeka vervolgens op de vinger tikte. Volgens het Bundeskartellamt had Edeka misbruik gemaakt van zijn marktmacht. De door de grootgrutter geëiste voordelen hadden ‘geen zakelijk gerechtvaardigde reden’, aldus de mededingingsautoriteit.

'Geen sprake van machtsmisbruik door Edeka'

In de hierop volgende gerechtelijke procedure haalde het Bundeskartellamt echter bakzeil. Vorig jaar november deed het Oberlandesgerichtshof in Düsseldorf de uitspraak dat Edeka geen misbruik had gemaakt van zijn positie op de markt, daar ook de fabrikanten in kwestie over een zekere macht beschikten en er sprake was van gewone, zakelijke onderhandelingen tussen de partijen.

Marktmacht heeft Edeka niettemin wel. Samen met de drie concurrerende grootgrutters Aldi, Lidl en Rewe, heeft dit supermarktconcern een aandeel van 85% op de Duitse detailhandelsmarkt voor levensmiddelen. Zowel aan de inkoopkant als bij de afzet aan de consument, zo bleek uit recent onderzoek van het Bundeskartellamt.

Het Duitse parlement heeft de marktmacht van Duitse grootwinkelbedrijven aan banden gelegd.<br /><em>Foto: ANP</em>
Het Duitse parlement heeft de marktmacht van Duitse grootwinkelbedrijven aan banden gelegd.
Foto: ANP

Oorzaak verlies waardevorming in voedselproductie

Het Bauernverband ziet de inkoopconcentratie als een van de belangrijkste oorzaken voor het verlies aan waardevorming in de voedselproductie. De prijzen van de door de boeren geleverde grondstoffen zouden zonder de genoemde concentratie in de retailsector aanzienlijk hoger kunnen zijn, zo meent de federatie. Om dat te staven, nam het DBV eerder dit jaar een karteljurist in de arm om de prijsvorming bij de zuivel door te lichten. In de onderhandelingen met de supermarkten staan de zuivelaars buitengewoon zwak, zo luidde de conclusie.

Nieuwe formulering wetstekst

Met de voorgestelde wetsaanpassingen komt minister van economie Sigmar Gabriel tegemoet aan de klachten. Een nieuwe formulering van de wetstekst verbiedt de ‘huwelijks- en verjaardagskortingspraktijken’ van de grootgrutters nu zodanig duidelijk, dat er geen rechter meer omheen kan. Dat gelooft niet alleen Gabriel, maar ook het DBV.

Los daarvan wordt tot blijdschap van de federatie in de gewijzigde wet ook een verbod op verkoop van voedsel onder de kostprijs opgenomen. Zo’n verbod bestaat al, maar geldt tijdelijk en zou binnenkort uitlopen. Nu wordt het verbod permanent. Tevens wordt het begrip kostprijs nader gedefinieerd, zodat het verbod makkelijker is te handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.