Home

Achtergrond 24 reacties

ABN Amro: 'Iedereen doet aan smart farming, behalve boeren'

Boeren moeten als de bliksem aan de slag met smart farming, zegt Wilbert Hilkens, sectormanager dierlijke sectoren van ABN Amro. Nieuwe informatietechnologie verandert de agribusiness in rap tempo, maar boeren dreigen de boot te missen doordat ze de technologie niet onder de knie hebben.

In het rapport ‘Wijzer worden van smart farming’ van ABN Amro, dat komende woensdag wordt gepresenteerd op de Dutch Design Week in Eindhoven, spreekt de bank de verwachting uit dat door de sterke ontwikkeling van smart farming in de komende jaren, de landbouw fors gaat veranderen. Volgens het rapport is de essentiële vraag bij smart farming: hoe kun je als boer verdienen aan digitalisering in de landbouw, of je positie in de keten verbeteren?

Boeren zullen daarbij steeds meer onderdeel van die keten worden, waardoor ze hierbinnen meer data zullen delen, aldus de bank. Volgens het rapport zal het op een juiste manier gebruiken van de smart farming-data van groot economisch belang zijn voor agrarische bedrijven.

Voordelen van smart farming

De onderzoekers komen tot de volgende lijst met voordelen van smart farming:

 1. minder administratieve druk en groter gebruikersgemak bij gegevensbeheer;
 2. kostenbesparingen door gerichtere inzet van voer, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen;
 3. minder tijd nodig voor productie;
 4. hogere verkoopwaarde van de primaire producten;
 5. gewaarborgde voedselveiligheid.

Er is echter een - groot - probleem: boeren lijken de nieuwe technologie nog niet echt te omarmen. De belangrijkste reden daarvan is volgens de bank dat het door de complexiteit voor boeren niet duidelijk is wat nu precies het voordeel is voor hun bedrijf.

“Iedereen doet aan smart farming, behalve boeren”, dat is de conclusie van Hilkens. “Smart farming is noodzakelijk om je positie als boer te verbeteren. Er wordt nu al wereldwijd jaarlijks zeker €3 miljard in geïnvesteerd.”

Informatieachterstand

Door hightechsystemen en datatechnologie weten bedrijven beter dan ooit wat er op de vierkante kilometer gebeurt, zelfs op de vierkante millimeter, stellen de onderzoekers. Met die kennis is enorm veel efficiencywinst te behalen. Daarvoor is verdieping in de materie van deze ontwikkeling nodig, en initiatief om hiermee te experimenteren.

Vooral bedrijven in de agribusiness, technologiebedrijven en private investeerders steken geld in smart farming. Hun doel is duidelijk, een strategische positie innemen op het gebied van landbouwdata, aldus ABN Amro. Als boeren zich niet zelf verdiepen in smart farming, dreigen ze een informatieachterstand op te lopen, die hun positie in de verschillende productieketens ondergraaft.

Een drone scheert over een maisveld. Bij smart farming wordt gebruik gemaakt van deze en andere nieuwe technologieën. Voor veel boeren nog te hoog gegrepen, en dat dreigt de landbouw op achterstand te zetten, zegt ABN Amro.<br /><em>Foto: EPA</em>
Een drone scheert over een maisveld. Bij smart farming wordt gebruik gemaakt van deze en andere nieuwe technologieën. Voor veel boeren nog te hoog gegrepen, en dat dreigt de landbouw op achterstand te zetten, zegt ABN Amro.
Foto: EPA

'Data als nieuwe grondstof'

“Het rapport is een oproep aan boeren om in actie te komen”, stelt Hilkens, “de informatieachterstand ondergraaft hun positie.” Boeren moeten actief zelf aan de slag met data als een nieuwe grondstof. Ze kunnen evalueren wat werkt voor hun bedrijf en zo leren waar voor hen de waarde ligt, stellen de onderzoekers. Hilkens: "Het is van groot belang dat brancheorganisaties LTO, ZLTO en LLTB zorgen voor een goed juridisch kader, zodat thema’s als privacy en data-eigendom goed vastliggen."

Laatste reacties

 • diekmann

  Droom lekker verder

 • cornelissen

  als ze alles van de productie weten, kunnen ze precies bekijken hoe weinig ze kunnen betalen. heb het idee dat we terug moeten naar het ot en sien tijdperk, behalve als we moeten investeren.

 • kraats

  Iedereen deed aan Swap's...
  (behalve de meeste boeren...)
  Profeet, hou je lekker met je ding bezig waarvoor je bent aangenomen; financieren !

 • eg wel

  Mede georganiseerd door Reed Business ook uitgever van Boerderij en Agrarische Dagblad. Vergeten bij te vermelden dat het om een advertentie gaat.

 • agratax(1)

  In het artikel wordt uitgegaan van "Kosten besparing door digitalisering". Hier zet ik gezien mijn ervaring bij administratieve teken van onze gemeente mijn vraagtekens. Voor de gemeente met ca. 12.000 inwoners elk jaar een budget van meer dan een miljoen euro voor onderhoud en aanpassingen. Hoe kosten besparend? In de landbouw zullen we waarschijnlijk nooit tot een systeem komen van Normalisering, hierdoor wordt je gedwongen om je hele mechanisatie lijn van een en dezelfde leverancier (fabrikant) te betrekken en daar zul je gezien de kosten bij verandering je hele leven aan vast zitten. Hoe kosten besparend?? Hier komt bij dat je als boer al je productie en financieele gegevens "afstaat" aan de beheerder, eigenaar van het software pakket , die daar zijn nieuwe applicaties op ent en daarvoor zul je moeten betalen. In de meest gunstige omstandigheid, zullen je kosten net onder de meer opbrengsten liggen. Wikt eer ge begint, zou ik zeggen.

 • SMART betekend verstandig. Als de banken zich eerst eens bezighouden met smartbanking dan was ons een groot deel van de crises ons bespaard gebleven en hadden de bankkosten veel lager kunnen zijn.

 • Jan-Zonderland

  Het valt mij op dat die bankmensen elke keer weer met allerlei onderzoeksrapporten komen over het wel en wee van de agrarische sector. Opbrengstprognoses en economische en technologische ontwikkelingen: ze weten het allemaal mooi te vertellen. Dat juist zij het fenomeen smartfarming willen stimuleren is logisch: alle gegevens op een presenteerblaadje aangereikt krijgen en nog meer nutteloze rapprten schrijven en beleid er terecht of onterecht op aanpassen. Bezint eer ge begint.

 • A1967

  Andere titel:Iedereen verdiend aan landbouw, behalve de boeren.

 • sarmadan

  Laat de goede man zich eerst eens inzetten voor n beetje internet bij de gemiddelde boer. De gecombineerde opgave via t koperdraadje is al n heel project :-(

 • hebikniet

  De techniek loopt voor op het onderzoek wat je er mee kunt. Even rustig wachten, alles wordt goedkoper. Hardlopers zijn doodlopers.....

 • pinkeltje

  Minder tijd nodig voor productie en een hogere verkoopwaarde van de primaire producten, ik zou zeggen pak die kans met beide handen aan en bedank uw bankier nog duizend keer voor dit gratis advies. Als het te mooi klinkt om waar te zijn is het meestal waar.

 • Alex63

  Als ze het dan zo belangrijk vinden leg het dan is duidelijk uit en wat je ermee kunt en niet kunt?! Veel gedraai maar weinig concrete woorden. Boeren zijn denk ik momenteel niet in de gelegenheid mis te tasten, hebben het al moeilijk genoeg met allerlei zaken in, om en rond het bedrijf.

 • Fredrika

  Er is naar mijn idee een groot verschil tussen high tech bedrijven, banken enz. en boeren. De één werkt met computers en deander, nl. de boer werkt met dieren en levend materiaal en is bovendien afhankelijk van de grillen van natuur. Kun je zo high tech werken als je wilt, maar neem eens bv Buienradar, hoe dat elk uur veranderd. Een boer kijkt hier ook op, maar ziet in de lucht vaak veel meer. En zo kun je dat mijns inziens overal doortrekken.

 • cor vroege

  Ik wil de heer hilkens er even op wijzen dat wij helemaal niks moeten,praatjes maker!!! En zo,n manager staan we met z,n alle nog te betalen ook,opzouten dus.

 • el

  Schoenmaker blijf bij je leest!

 • g.g

  Vaak hangen er dusdanige prijskaartjes aan die niet terug te verdienen zijn in de praktijk

 • fa. de Graaf

  Wat een onzin, weer zo'n burocraat die het wel even zal zeggen hoe het moet. Als er hulp of risico financiering nodig is dan zijn ze weg en de boeren moeten het zelfmaar uitzoeken. Ik heb 30 jaar in organisaties bestuurd en al zovelen zijn er langs gekomen hoe het anders moet. Resultaat bijna geen boeren meer en een groot tekort aan opvolgers en mega bedrijven en nog steeds meer problemen. Dat neemt niet weg dat we bij de les moeten blijven en ons aanpassen maar niet even hupsa en klaar is kees.

 • Peet1212

  Ook hij moet iets op papier zetten voor de bazen, het zoveelste rapport, anders wordt hij ontslagen. NU directie mooi laten ophoepelen wat een onzin!!!!

 • PieterXT

  Niks is toevallig hoor, wat betreft tijdstip van plaatsen van een dergelijk artikel/'interview' : http://www.boerderij.nl/Academy/smartfarming/

  Ik wil niet zeggen dat het een gevalletje WC-eend is, maar het neigt m.i. wel naar: wij creëren een probleem, maar bieden meteen een oplossing. Tegen betaling, dat dan weer wel.

 • WGeverink

  Dat klopt. 98% van de bevolking doet aan smart farming. Ze laten het de boer mooi uitzoeken.

 • Fans

  Wat een negativiteit Kijk naar je telefoon van nu en 5 jaar terug en je begrijpt dat dit niet is tegen te houden. Al deze informatie geeft ons inzichten en daardoor mogelijkheden

 • oorspronkelijk

  het oog van de meester
  geen enkele vorm van technologie kan de fysieke waarneming vervangen.
  grote bedrijven zijn om overzicht te houden protocollen en data
  nodig om parameters paraat te hebben.
  jammer dat tot 100 koeien te weinig is dan heb je minder energie slurpende data nodig
  data kost energie op dit moment al5 energie centrales.
  micro ::batterij van informatie producten wordt in ruststand ook leeg getrokken
  zonder net aansluiting

 • Althof

  Smart farming heeft naar mijn mening niets te maken met data en gegevensbeheer, maar alles met de natuurwetten waarbinnen wij produceren. We zijn pas smart als we met deze natuurwetten meewerken in plaats van met allerlei technieken trachten de natuur onze wil op te leggen. Begin bij wat de bodem nodig heeft. Want een gezonde bodem met een rijk bodemleven en voldoende organische stof geeft ons gewassen die gezond en weerbaar zijn, die geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben en goed bestand tegen droogte en wateroverlast.

 • oorspronkelijk

  Althof,
  dank voor licht in de duisternis
  door artikel en reacties op verkeerde been gezet
  vaak vind ik hier uitstekende informatie

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.