Home

Achtergrond 1469 x bekeken

Yara verliest flink vanwege graanprijs

De seinen staan op rood voor internationale beurzen. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde dinsdag zijn groeiraming; met name vanwege zorgen over de Chinese economie.

De recessie in Brazilië en Rusland lijkt zich ondertussen te verdiepen en de lage olieprijs zet toenemend druk op economieën in onder meer het Midden-Oosten. Bijna overal doken beurskoersen in het rood.

Cruciale graanprijs onder druk

Ook de agribusiness kan aan deze tendens niet ontsnappen, ook omdat de voor hen cruciale graanprijs ook onder druk blijft staan. In Europa leidt een lage graanprijs niet direct tot fors minder investeringen in bijvoorbeeld kunstmest of machines, maar in Noord- en Zuid-Amerika grijpen boeren niet zelden drastischer in. Geen wonder dus dat bedrijven als Yara, Bunge en ADM flink in de min staan.

Aandeel Yara op laagste niveau sinds december 2014

Yara is wel een apart geval. De Noorse producent van stikstofkunstmest werkte zelden met een lagere kostprijs dan nu. De belangrijkste grondstof, aardgas, staat op een uitzonderlijk lage prijs. Aardgas is goed voor 80 procent van de kostprijs. Het bedrijf heeft wel last van de verzwakking van munten in Zuid-Amerika en Oost-Europa. De Noorse kroon is door een lagere olieprijs ook verzwakt, maar toch minder.

Het aandeel Yara beweegt nu rond een waarde van 320 kronen, het laagste niveau sinds december 2014. De meeste analisten adviseren beleggers het aandeel vast te houden. Verkopen wordt nog zelden geadviseerd. Yara is en blijft voorlopig wereldmarktleider op de markt voor stikstofkunstmest en profiteert in Europa van productieproblemen van concurrent OCI.

Bunge ziet aandeel onder $60 dalen

Het aandeel Bunge is gedaald tot onder $60. Het aandeel noteerde een jaar geleden nog 50 procent hoger. Analisten verwachten steeds minder van het aandeel maar over het algemeen wordt een sterke 'rebound' van het aandeel op de middellange termijn wel verwacht. Zakenbank Goldman Sachs verlaagde recent zijn verwachting voor het aandeel van $93 naar $90. Crédit Suisse verlaagde zijn verwachting van $88 naar $85.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoersen van Yara, Bunge en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.