Home

Achtergrond

Varkensmarkt stabiel, biggenprijs stijgt verder

Moeizame vleesverkopen zorgen voor druk op de varkensprijs. Het einde van de PO-regeling draagt hieraan bij. In de biggenmarkt zijn opnieuw stijgende prijzen te zien.

Door Frank Bussink

Na een aantal weken met prijsstijgingen heeft de varkensmarkt een pas op de plaats moeten maken. De vleeshandel verloopt moeizaam en slachterijen zien daarom geen ruimte voor verdere prijsstijgingen. De DCA Beursprijs, de Boerenvarkensprijs en de notering van Vion bleven staan op hetzelfde niveau als vorige week.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens neemt toe, terwijl de vraag naar het varkensvlees achterblijft. De vleeshandel blijft hangen op een betrekkelijk laag niveau en dat zorgt voor de druk op varkensprijzen. De particuliere opslagregeling verlichtte de druk nog enigszins in de voorbije weken. Nu de regeling door de Europese Commissie is beëindigd, zal het aanbod aan varkensvlees op de markt alleen maar groter worden.

Spanning in varkensmarkt

Dinsdagmiddag zakte de varkensprijs op de Duitse internetnetveiling (Teleporc) met 1 cent naar €1,35 per kilo. Gemiddeld staat die prijs 4 à 5 cent boven de notering van de slachterijen. De verwachting is dan ook dat de Duitse varkensprijzen woensdagmiddag gelijk zullen blijven op €1,31 per kilo geslacht gewicht.

Nu de PO-regeling voorlopig ten einde is, zal de druk op de prijzen echter wel toenemen. Met name de Duitse slachterijen hebben in de eerste weken van het jaar veel ingevroren. De vleeshandel staat ook in de Duitse markt onder druk. De boog in de varkensmarkt staat hierdoor flink gespannen.

In de Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN, komen de varkensprijzen nog niet of nauwelijks van hun plek. Alleen in Groot-Brittannië is sprake van een ruime daling van de notering. Daar zakt de prijs met 3,8 cent naar €1,326 per kilo. In de overige landen blijft de prijs stabiel of wijzigt deze met minder dan een cent. Nederlandse mesters krijgen volgens ISN €1,187 per kilo.

Biggenprijzen verder omhoog

In tegenstelling tot de varkensmarkt blijft de biggenmarkt een stijgende lijn vasthouden. Het aanbod aan biggen is nog altijd aan de krappe kant. De vraag naar de dieren is levendig. Mesters willen verdere prijsstijgingen voor blijven.

De goede marktsituatie leidt ook in week 4 tot verdere prijsstijgingen. De DCA BestPigletPrice pluste met €1 en staat nu op €39,00 per big. In Duitsland staat de Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo in week 3 ook op €39,00 per big, een stijging van 2 euro ten opzichte van een week eerder.

In de markt leeft de verwachting dat de prijzen nog niet aan hun plafond zitten en dat ze verder stijgen. De grootte van de stappen waarmee dat gebeurt wordt echter wel kleiner. Zeker nu de druk op varkensprijzen groter wordt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.