Home

Achtergrond

Stabiel begin van het jaar voor eurozone

Het jaar is voor de eurozone begonnen met een stabiele koers voor de euro (rond $1,08) en een voorzichtig verder dalende rente. De Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden is gedaald tot -0,133 procent.

Lang zal de relatieve rust niet duren. De euro zal de komende tijd vrijwel zeker terrein verliezen tegenover de dollar. De Amerikaanse centrale bank is van plan de rente in stappen te verhogen. Hierdoor stroomt geld vanuit opkomende economieën waar het minder goed gaat, naar de VS. De vraag naar dollars groeit dus en de waarde van de munt neemt hierdoor toe. Een daling van de eurokoers tot ruim onder $1 is denkbaar. Voor de export is dat positief.

Russische en Oekraïense munt ingestort

Het beeld is echter niet eenduidig. Veel graan uit de eurozone wordt geëxporteerd naar markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waar wordt geconcurreerd met Rusland en Oekraïne. In beide landen is de lokale munt ingestort; in het geval van Rusland vooral door de gedaalde olieprijs, in Oekraïne door de quasi-burgeroorlog in het land.

Wat gaat Chinese munt doen?

Voor Nederlandse voedingsconcerns en veevoerbedrijven die veel graan en soja importeren uit Zuid-Amerika is een zwakkere euro slecht nieuws; de rekening zal voor hen oplopen. De grote vraag is nu wat de Chinese munt gaat doen. China en Hongkong importeren samen voor zo'n €2,5 miljard aan agrarische producten uit Nederland.

Aan de gezondheid van de Chinese economie wordt getwijfeld nu de beurs in enkele dagen twee keer is stilgelegd en de regering de munt heeft gedevalueerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.