Foto: Peter Roek AlgemeenAchtergrond

Prijs handelsgewassen en olie dalen in 2016

De Wereldbank denkt dat de belangrijkste handelsgewassen in 2016 gemiddeld 1,7% dalen om volgend jaar 2% te stijgen. De organisatie denkt dat op de graanmarkt de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik stijgt tot het hoogste niveau sinds 14 jaar. Bovendien drukken lage energieprijzen de consumptie van mais en suiker.

Graanprijzen liggen zo’n 14% lager dan een jaar eerder en bijna 40% onder de piek die vroeg in 2011 werd opgetekend. De Wereldbank denkt dat de productie van tarwe in het seizoen 2015/2016 een record zal bereiken. De maismarkt zal wel wat krapper worden terwijl de eindvoorraad oliezaden groeit van 79,4 naar 99,1 miljoen ton.

De Wereldbank stelt vast dat de landbouw erg afhankelijk is van energiemarkten. De landbouw is vier keer meer energie-intensief dan de maakindustrie. De Wereldbank denkt dat de olieprijs in 2016 zal blijven bewegen rond $37 per vat. Een grote daling ten opzichte van de top van bijna $70, die vorig jaar voor Noordzeeolie werd genoteerd.

Lage olieprijs raakt mais en suiker

Een lage olieprijs vertaalt zich in lagere mais- en suikernoteringen. Lagere prijzen maken het minder aantrekkelijk bioethanol te vervaardigen. In de VS eindigt normaliter ruim een derde van alle mais in de verbrandingsmotor. Ook de prijzen van koolzaad en soja kunnen door de koppeling met biodiesel, een kleiner product, geraakt worden.

Druk op aardgas goed voor tuinders

De prijs voor aardgas bepaalt een groot deel van de kosten van glastuinders maar ook producenten van stikstofkunstmest. Het is een meer regionale markt, aldus de Wereldbank. In Europa zal aardgas 17% goedkoper uitvallen, wat zich voor glastuinders vertaalt in lagere productiekosten. Kunstmest kan door lage energieprijzen en lagere boereninkomens volgend jaar 4% goedkoper.

De voorspellingen staan in de “Commodity Markets Outlook” van de Wereldbank, een aan de VN gelieerd instituut dat vooral krediet verschaft aan ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Lage olieprijzen, grote oogsten en een terugvallende economie in Rusland, Brazilië en in mindere mate China maken dat de meeste grondstoffen in prijs dalen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin