Home

Achtergrond

Onderzoek neonicotinoïden pas in 2017 afgerond

De Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA) verwacht pas eind januari 2017 een herbeoordeling van neonitocinoïden te publiceren. Dat bevestigt de organisatie. Tot het onderzoek is afgerond blijft een verbod op het gebruik van de pesticiden van kracht.

Insecticiden op basis van neonicotinoïden worden als coating om zaad aangebracht. De technologie zorgt er onder meer voor dat een boer minder vaak met de machine het land op hoeft om te spuiten. Bovendien verwaaid niets. Bayer CropScience en Syngenta maken dergelijke coatings, maar ze mogen in de EU voorlopig vrijwel niet worden toegepast.

Eind 2013 oordeelde de EFSA dat de werkzame stoffen gevaarlijk zijn voor honingbijen en werden de eerste restricties op het gebruik van de producten opgelegd. Daarna kwam het product ook onder de loep te liggen in onder meer Canada en Brazilië, maar tot verboden kwam het hier niet. De verboden producten waren in 2011 goed voor circa €700 miljoen omzet.

Herziening noodzaak verbod neonitocinoïden

In november 2015 kreeg de EFSA de opdracht opnieuw naar de noodzaak van het verbod te kijken. Daarbij moet de vraag worden beantwoord of neonicotinoïden alleen bij directe blootstelling giftig zijn voor bijen, of ook wanneer ze als coating op zaad worden aangebracht. In de industrie werd ervan uitgegaan dat de review van de EFSA al deze zomer zou zijn afgerond.

De industrie wil graag in gesprek met de EFSA, maar deze accepteert alleen studieresultaten en wil voorkomen dat een beeld ontstaat waarbij druk op haar organisatie wordt uitgeoefend door de lobby van de industrie. Voor de gewasbeschermingsindustrie staat niet alleen omzet op het spel. Coatings zijn de laatste grote vinding op het gebied van pesticiden en men zegt te vrezen dat door een verbod, bedrijven uit angst voor extreme regelgeving innovatiebudgetten schrappen.

Risicoanalyse imidacloprid

In de VS heeft de Environmental Protection Agency recent een risicoanalyse uitgevoerd van één neonicotinoïde, imidacloprid. De conclusie hiervan was dat het effect van de coatings verschilt per gewas.

Met name bij katoen en citrusvruchten zou toepassing van neonicotinoïden een gevaar kunnen opleveren voor honingbijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.