Home

Achtergrond 1245 x bekeken

Olieprijs zakt verder weg

De olieprijs zakt deze week nog verder weg. Woensdag sloot Behr af met $30,75 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Donderdagochtend zakte de prijs nog verder weg naar $30,22.

De reden is dat de olieplas steeds groter wordt. Producenten produceren maar door, terwijl de vraag naar olie uitblijft. Desalniettemin maakte China woensdag bekend in 2015 een recordhoeveelheid olie te hebben geïmporteerd, alle berichten over een afkoelende economie ten spijt. Peking greep de op jaarbasis fors gedaalde olieprijs aan, om (nood)voorraden aan te vullen en versoepelde ook de importregels voor private raffinaderijen. Dat meldde ANP woensdag.

Verdere groei olie-import verwacht

De import steeg ten opzichte van 2014 met 8,8% tot 334 miljoen ton. Dat vertaalt zich in 6,7 miljoen vaten per dag, zo maakte de Chinese douane woensdag bekend. De gemiddelde olieprijs was vorig jaar het laagst in ruim tien jaar. Analisten van Chinese banken houden rekening met een verdere groei van de import dit jaar, naar 370 miljoen ton.

In december piekte de olie-import op 7,85 miljoen vaten per dag. Dat is 6% boven het vorige record van 7,4 miljoen stuks in april. Ondanks deze cijfers overtreft de olieproductie de vraag en kan de prijs blijven (weg)zakken.

Dieselprijs ook gedaald

De dieselprijs is deze week 0,75 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter. Dat meldt inkoopcollectief Farmers4all. Dat is eveneens een daling van enkele tiende centen ten opzichte van vorige week.

De gasprijs is eveneens zeer laag. De dagprijs schommelde donderdag iets boven de 14 cent per kuub. Contractprijs 2017 is 14,29 cent per kuub en 2018 is 14 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.