Home

Achtergrond

Olieprijs zakt opnieuw

De olieprijs is met $17 per vat Noordzeeolie (159 liter) lager dan in dezelfde periode een jaar geleden.

De oliehandel startte het nieuwe jaar maandag met een prijs van $37 per vat. Medio donderdag noteerde de olieprijs $33 per vat, het laagste niveau in 11 jaar.

Spanningen Saoedi-Arabië en Iran

Reden voor de prijsdaling zijn de ongekend grote Amerikaanse olievoorraden, de toegenomen spanning tussen Saoedi-Arabië en Iran en de economische onzeker in China. Zolang de spanningen in het Midden-Oosten aanhouden of verergeren zou de prijs van olie kunnen stijgen. Toch is het aanbod zo groot en de vraag naar olie laag dat de prijs zakt.

Bodem olieprijs nog niet bereikt

De olieprijs heeft de bodem nog niet bereikt, menen marktanalisten van enkele grote banken. De komende maanden kan de olieprijs wellicht dalen tot $30 mits de Amerikaanse voorraden in het huidige tempo blijven toenemen.

Dieselprijs daalt mee

In het kielzog van de olieprijs daalt de dieselprijs mee. Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week een dieselprijs van 78 cent per liter bij een minimale afname van 1000 liter.

Stabiele langetermijnprijzen elektra

De stroomprijs van elektriciteitsbeurs APX is €37,8 per MWh voor piekuren en €31 per MWh voor daluren. De langetermijnprijzen zijn stabiel. Er is nog weinig handel aan het begin van het jaar en dat draagt bij aan een stabiele prijs.

Belgische kerncentrales

De dagprijs reageert aanvankelijk op de onzekerheid over de werking van de Belgische kerncentrales. Woensdag werd bekend dat alle 7 kernreactoren in België weer draaien. De laatste keer dat alle reactoren operationeel waren en stroom leverden, was in maart 2014.

Gasprijs

TTF noteerde donderdag een gasprijs voor zowel 2017 en 2018 van 15 cent per kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.