Home

Achtergrond 895 x bekeken

Olieprijs blijft maar dalen

De olieprijs blijft onverminderd dalen. Eind vorige week zakte de prijs van een vat (159 liter) Noordzeeolie al onder de $30.

Vanaf begin deze week zakte de prijs verder weg naar $27,61 op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte donderdag $45 per vat; een prijs die sinds 6 jaar niet meer is voorgekomen.

Laagste prijs sinds april 2009

De olieprijs is in het afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd en staat nu op het laagste punt sinds april 2009. De daling wordt veroorzaakt door de sterkte groei van het olie-aanbod, zowel vanuit de Verenigde Staten (VS) als de Opec-landen. De vraag naar olie is echter tanende door de achterblijvende wereldeconomie. De Opec-landen willen niet tornen aan het productieplafond omdat zij geen marktaandeel willen verliezen aan de Amerikanen.

Voor het eerst Amerikaanse olie naar Nederland

Donderdag meerde voor het eerst in 40 jaar een Amerikaanse olietanker in de haven van Rotterdam. Het was jarenlang verboden om ruwe olie uit de VS te exporteren. Maar het verbod is vorige maand door het Amerikaanse Congres opgeheven. De maatregel dateerde nog uit de tijd van vlak na de oliecrisis, begin jaren 70. De VS stelde het verbod toen in vanwege zorgen over de afhankelijkheid van het land van geïmporteerde olie, meldde persbureau ANP.

De dieselprijs daalde deze week ook met 3 cent naar 72 cent per liter diesel bij een afname van minimaal 1.000 liter.

Ondanks kou dalende gas- en stroomprijs

De gas- en stroomprijs daalden ook verder, ondanks de lagere temperaturen. Gasbeurs TTF noteerde een prijs per kuub voor 2017 van 13 cent. De contractprijs 2018 bedraagt 12,9 cent per kuub.

Elektrabeurs OTC noteerde een contractprijs 2017 van €32 per MWh. Contractprijs 2018 is €31,75 per MWH.

Of registreer je om te kunnen reageren.