Home

Achtergrond 1804 x bekeken

Nieuw grondstoffenbeleid Agrifirm

Agrifirm wil in de toekomst alleen maar aantoonbaar duurzaam geproduceerde grondstoffen inkopen.

Eerder richtte het bedrijf zich op duurzame soja en palmolie, maar het bedrijf wil ook met leveranciers afspraken maken over mais, tarwe en raapschroot. Uitgangspunt is om in 2017 of 2018 voor minimaal tachtig procent van het volume van deze grondstoffen de leveranciersgesprekken afgerond te hebben.

4,2 miljoen ton voer verkocht

Agrifirm behoort tot de leidende mengvoerproducenten van Nederland. In 2014 verkocht de coöperatie 4,2 miljoen ton mengvoer. Agrifirm is al enige tijd betrokken bij de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja en de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie. Binnen deze ronde tafels spreken overheden, NGO's en bedrijven standaarden met elkaar af, bijvoorbeeld ter voorkoming van ontbossing.

Agrifirm is certificering voor

Agrifirm denkt dat certificering duur en onpraktisch is wanneer ze wordt toegepast op alle grondstoffen. Directeur corporate affairs Ruud Tijssens: "De verschillen tussen en binnen landen en regio's zijn soms erg groot. Je wil niet dat boeren en leveranciers kosten maken om te voldoen aan standaarden die zijn ontworpen voor een problematiek die in hun land of regio niet voorkomt."
De Amerikaanse sojateelt verzet zich bijvoorbeeld al enige tijd verzet tegen een certificeringsschema gebaseerd op problemen in Brazilië. Agrifirm heeft met handelsbedrijven in kaart gebracht welke issues spelen in productiegebieden. Waar nodig wil het bedrijf "haalbare en impactvolle maatregelen" instellen om bijvoorbeeld een gezond milieu en goede omgang met arbeid te garanderen.

Leveranciers over de hele wereld

Grote grondstofleveranciers zitten in Zuid-Amerika en Noordwest- en Oost-Europa. Agrifirm raadpleegt voor het stellen van criteria onder meer de Ngo's Solidaridad, Rainbow Alliance en IUCN. Het is volgens Tijssens niet zo dat de grote handelshuizen van nul starten. 'Vaak heeft men al standaarden maar als risico´s spelen in een bepaald gebied willen we op termijn ook bijvoorbeeld audits zien.'

Of registreer je om te kunnen reageren.