Home

Achtergrond

Met fikse passen over de Grüne Woche

Hier een hand schudden, daar een hapje proeven, glimlach, fotomoment en dan weer met fikse passen doorlopen naar de volgende ontmoeting. Zo liep staatssecretaris Martijn van Dam vrijdag over de Grüne Woche in Berlijn.

In het kielzog van de staatssecretaris van Economische Zaken volgden directeur-generaal Hans Hoogeveen en diens onafscheidelijke Frau Antje, Tweede-Kamerleden, ambassadeur in Duitsland Monique van Daalen, gedeputeerden en vertegenwoordigers van bedrijfsleven en pers.

EU-voorzitter maakt tempo

Als voorzitter van de Europese Unie hield hij korte gesprekjes met zijn collega's van onder andere Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk en Litouwen. De ontmoeting met de Duitse minister Christian Schmidt op de Nederlandse stand vormde het begin van een fikse wandeling in een fors tempo, dat sommige delegatieleden deed terugverlangen naar de tijden van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Martijn van Dam in gesprek met de landbouwminister van Slovenië. Foto's: Jan Braakman
Martijn van Dam in gesprek met de landbouwminister van Slovenië. Foto's: Jan Braakman

Verschillen

"Leuk!", zegt Van Dam na afloop van de rondgang. Eerder die ochtend was hem voor de voeten geworpen dat hij tijdens zijn rondgang langs een aantal Nederlandse standhouders de indruk gaf het als een plichtmatigheid te zien. "Ik vind het juist mooi om hier te zijn en al die verschillen te zien. Ik heb echter minder tijd, dan ik hier zou kunnen besteden."

Op het paviljoen van Oostenrijk praat de Nederlandse staatssecretaris met de Oostenrijkse minister van landbouw.
Op het paviljoen van Oostenrijk praat de Nederlandse staatssecretaris met de Oostenrijkse minister van landbouw.

Van Dam niet naar ministerbijeenkomst

De staatssecretaris ziet er bij voorbeeld vanaf om zaterdag op de uitnodiging van zijn Duitse collega Christian Schmidt in te gaan om de ministersbijeenkomst bij te wonen. "Heel veel ministers hebben al aangegeven dat ze niet gaan. Ik ga ook niet."

Op de stand van VanDrie Group worden kalfshamburgers gebakken. VanDrie Group is een van de Nederlandse standhouders. Directeur Hennie Swinkels van de ontving staatssecretaris Martijn van Dam op de stand.
Op de stand van VanDrie Group worden kalfshamburgers gebakken. VanDrie Group is een van de Nederlandse standhouders. Directeur Hennie Swinkels van de ontving staatssecretaris Martijn van Dam op de stand.

'Niet onverstandig om wel te gaan'

Van Dams afwezigheid op de ministersconferentie heeft bij de delegatie van Kamerleden enkele wenkbrauwen doen fronsen. "Maar hij gaat over zijn eigen agenda", zegt CDA'er Jaco Geurts. Geurts zou het niet onverstandig gevonden hebben als Van Dam, als voorzitter van de landbouwministers in de Europese Unie, wel naar de ministersbijeenkomst zou zijn gegaan.

Martijn Van Dam bezoekt tijdens de Grüne Woche de stand van Healthy Heroes, gezonde verse groenteproducten.
Martijn Van Dam bezoekt tijdens de Grüne Woche de stand van Healthy Heroes, gezonde verse groenteproducten.

Gesprekjes met buitenlandse vertegenwoordigers

Tijdens de rondgang over de beurs neemt de staatssecretaris wel de gelegenheid korte gesprekjes aan te knopen met de vertegenwoordigers van Oostenrijk, Slovenië, Oostenrijk en Litouwen.

Antoine Teeuwen snijdt een terrine van varkenswangetjes en kinnenbak op de Grüne Woche in Berlijn. Staatssecretaris Martijn van Dam prijst het initiatief van de varkenssector om nieuwe producten te ontwikkelen om meer delen van het varken aan de man te brengen in Duitsland.
Antoine Teeuwen snijdt een terrine van varkenswangetjes en kinnenbak op de Grüne Woche in Berlijn. Staatssecretaris Martijn van Dam prijst het initiatief van de varkenssector om nieuwe producten te ontwikkelen om meer delen van het varken aan de man te brengen in Duitsland.

Van Dam ondersteunt stand varkenssector

De staatssecretaris ondersteunt de Nederlandse stand van de varkenssector, die het Nederlandse varken als een merkproduct op de Duitse markt wil situeren. Hij is blij voor de geitenkaasproducenten, die Hollandse geitenkaas als gecertificeerd regionaal product mogen vermarkten. "Onze geitenkaas heeft nu dezelfde status als feta. Dat zijn mooie verhalen over hoe je onderscheidend kunt zijn. Dat is voor mij inspirerend."

BGA-keurmerk voor Hollandse geitenkaas

Halfharde geitenkaas mag vanaf nu in de winkel alleen nog maar het predicaat Hollands krijgen als het op traditionele wijze in Nederland is gemaakt. Dat is tijdens de voedingsbeurs Grüne Woche in Berlijn bekendgemaakt. 

Martijn van Dam nam in Berlijn de eerste Hollandse Geitenkaas met EU-zegel in ontvangst.
Martijn van Dam nam in Berlijn de eerste Hollandse Geitenkaas met EU-zegel in ontvangst.

De beschermde status van Brussel voor Hollandse Geitenkaas is de zogeheten Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). In Nederland wordt jaarlijks zo'n 15.000 ton Hollandse geitenkaas geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.