Home

Achtergrond

MKB domineert export voedingsmiddelen naar VS

Een nieuwe analyse van de Europese Commissie laat zien dat ruim de helft van de export van verwerkte voeding naar de VS afkomstig was van het MKB. Het is volgens de Commissie dan ook verkeerd om aan te nemen dat een vrijhandelsverdrag met de VS alleen grootschalige bedrijven helpt.

De EU en VS onderhandelen sinds 2013 over een "Transatlantic Trade and Investment Partnership", kortweg TTIP. Het vrijhandelsakkoord moet de handel tussen de twee grootste economieën bevorderen en helpen een wereldwijde standaard te zetten wat betreft kwaliteit en veiligheid. Geen sinecure: andere economieën winnen voortdurend aan invloed.

Multinationals

Veel gehoorde kritiek is dat TTIP vooral betekenis heeft voor grote multinationals, zeg maar de Unilevers en Nestlé's van Europa. De Europese Commissie onderhandelt met de VS en heeft bij herhaling gezegd dat het verdrag juist goed is voor de middelgrote en kleine bedrijven die geen legers met advocaten hebben en voor wie het voldoen aan verschillende standaarden voor verschillende markten operationeel een grote opgave is.

Verwerkte voeding

In een rapport zet de Commissie een feiten op een rij. Het MKB wordt door de Commissie gedefinieerd als bedrijven tot 250 werknemers of €50 miljoen omzet. Uit de analyse blijkt dat het MKB een groot deel van de agrarische handel voor haar rekening neemt. De EU exporteert veel verwerkte voeding naar de VS. Andersom exporteert de VS relatief veel agrarische grondstoffen.

2,5 miljard

Het MKB in de EU was volgens de cijfers goed voor 52% van de export van verwerkte producten naar de VS. De exportwaarde kwam in referentiejaar 2012 uit op €2,4 miljard. Meer dan 3.700 bedrijven in het MKB exporteerden naar de VS. In de primaire landbouw bedroeg het percentage dat het MKB voor haar rekening nam zelfs 88%, maar hier is de omzet met €363 miljoen beperkt.

Hindernissen

De Commissie peilde voor het rapport of MKB-ondernemers in de EU veel hindernissen tegen komen wanneer ze zaken doen in de VS. Een relatief groot percentage benaderde ondernemers deed mee aan de peiling, wat volgens de Commissie een indicatie is dat er blijkbaar relatief veel problemen worden ondervonden. Het grootste deel van de problemen werd gemeld door voedingsbedrijven.

Standaarden

De bedrijven geven in de enquête niet zozeer af op importtarieven of importquota met een verlaagd tarief. Ze ervaren vooral problemen met verschillende standaarden voor kwaliteit en veiligheid. Het rapport noemt onder meer het gebruik van importvergunningen, extra certificering en inspecties als problemen. Bedrijven springen in de EU al door een serie hoepels van reguleringsinstanties, en vinden de vaak net iets andere Amerikaanse eisen dubbelop.

Gelijke uitkomsten

De peiling wordt door de Commissie gezien als bevestiging dat "regulatory convergence" onderdeel moet zijn van TTIP. De vrees is dat hoge standaarden in de EU en lagere Amerikaanse standaarden naast elkaar worden gelegd en nieuwe standaarden ergens in het midden zullen liggen. In plaats daarvan wordt volgens de Commissie waar mogelijk erkend dat elkaars systemen om kwaliteit en veiligheid te waarborgen gelijke uitkomsten hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.