Home

Achtergrond 2186 x bekeken 2 reacties

Irritatie boeren VS breder dan Bundy-rebellie

De gebroeders Bundy zijn in Oregon gewapend twee veroordeelde veehouders te hulp geschoten. Hun bezetting van een wildreservaat symboliseert de woede tegen een ‘overijverige overheid’. Maar de frustratie onder Amerikaanse boeren is breder.

Een militie – een burgerleger – noemen ze zichzelf. Gekleed in halve militaire uniforms en dikke wollen jassen die zo uit een Marlboro reclame komen. Ammon en Ryan Bundy hebben samen met een groep veehouders en sympathiserende anti-overheid demonstranten het Malheur National Wildlife Refuge ingenomen. De grond in de westelijke staat Oregon is eigendom van het federale agentschap Bureau of Land Management (BLM). Volgens de Bundy's hebben de ambtenaren hun hand overspeeld.

"Wij zijn hier niet gekomen om oorlog te voeren", zegt Ammon Bundy. "Integendeel, wij zijn hier om uiting te geven aan de frustraties van een groot deel van de bevolking en om zo een dreigende oorlog te voorkomen."

Niet iedereen in Harney County is blij met de invasie van de met wapens zwaaiende rebellen, maar hoewel velen Bundy's methode afwijzen, bestaat er geen twijfel over de onderliggende frustratie; veel boeren menen dat Washington hen het ondernemen onmogelijk maakt.

Een bord voor een huis in Burns (Oregon), als protest tegen de aanwezigheid van de Bundy's.
Een bord voor een huis in Burns (Oregon), als protest tegen de aanwezigheid van de Bundy's.

 

Kern van het conflict: grond

In de kern gaat het conflict in Oregon en in nabijgelegen staten zoals Utah, Nevada en California om grond. De federale regering bezit hier, sinds ze eind negentiende eeuw indianenstammen onteigende, enorme oppervlakten natuur en weiland. Ranchers mogen hun vee er weliswaar laten grazen tegen een vergoeding, maar de regels wat betreft lucht- en waterkwaliteit zijn onder de regering Obama steeds verder aangescherpt. "Het zit me tot hier", zegt veehouder Jerry Kresge. "Tot aan mijn wenkbrauwen."

Het probleem met het wildreservaat begon met vader Dwight en zoon Steve Hammond. De veehouders maakten tot twee keer toe open vuur dat overwaaide naar grond van het BLM. 'Brandstichting', noemde de aanklager het. Bovendien zou het vuur zijn aangestoken na een illegale jachtpartij. De rechter veroordeelde Dwight tot drie maanden en Steve tot één jaar. Nadat ze vrijkwamen eiste de aanklager echter alsnog de minimumstraf van vijf jaar, want de daden zouden vallen onder de Anti-Terrorismewet.

Ryan Bundy bij het hoofdkantoor van het Malheur National Wildlife Refuge in Burns, op de zesde dag van de bezetting.
Ryan Bundy bij het hoofdkantoor van het Malheur National Wildlife Refuge in Burns, op de zesde dag van de bezetting.

 

'Extreem geval van machtsmisbruik'

Veehouders veroordeeld als terroristen? Dat maakte de sfeer begin oktober pas echt explosief. "Een extreem geval van machtsmisbruik", foeterde voorzitter Barry Bushue van de Oregon Farm Bureau. "Het is overdreven bemoeizucht en het is hypocriet, gezien de schade die BLM zelf toebrengt aan natuur en weidegrond." Bushue startte een petitie via savethehammonds.com en hij voorzag goed de consequenties van de uitspraak: "Deze veroordeling bezorgt elke boer koude rillingen."

In die woede trokken de Bundy's begin januari vanuit Nevada naar het wildreservaat. De achternaam is berucht in de VS, want vader Cliven Bundy dreef in 2014 een eigen conflict met het BLM ook gewapenderhand op de spits. Al twintig jaar weigert hij zijn huur voor gebruik van federale weidegrond te betalen. Pa Bundy erkent alleen de lokale sheriff, niet de federale overheid. Toen het BLM in april 2014 probeerde als straf vee in beslag te nemen, kwam het bijna tot een bloedige confrontatie.

'Afsluiten en niemand binnenlaten'

Jeff en Erin Maupin wonen op een uurtje rijden van het bezette reservaat. Elke zomer betalen ze de overheid om hun dieren op federaal land te laten grazen, maar elk jaar komen er nieuwe restricties bij. "Het is niet logisch meer", zegt Erin. Ook de houtindustrie, vroeger een grote werkgever in deze staten, is verschrompeld. Sinds ambtenaren bedachten dat de bevlekte uil wordt bedreigd, is er amper nog een boom gekapt. "Het beleid is nu, kort samengevat: afsluiten en niemand binnenlaten", aldus een lokale politicus uit Utah.

Ammon Bundy praat met de media op het Malheur National Wildlife Refuge.
Ammon Bundy praat met de media op het Malheur National Wildlife Refuge.

 

Waterrichtlijn WOTUS

Tot overmaat van ramp heeft ook het milieuagentschap EPA de boeren tegen zich in het harnas gejaagd. Met zijn nieuwe waterrichtlijn WOTUS wil Washington niet langer alleen voor de grotere wateroppervlakten milieuregels verplichten, maar ook voor de kleinere riviertjes, vijvers, sloten en geulen. Het betekent dat de federale overheid ineens inspraak eist op weides en akkers waar de agrarische eigenaar tot nu toe alleen met de lokale overheid te maken had. "Dit is de grootste landdiefstal in de geschiedenis", klaagt boerenbestuurder Don Villwock uit Indiana.

Gedram en bedrog

Midden in de mooiste omgeving van de VS liggen dus verarmde en gefrustreerde gemeenschappen. Die frustratie slaat bij sommigen om in haat, omdat ze menen dat ambtenaren hen expres treiteren. Zo stellen Republikeinse politici dat milieuagentschap EPA via gedram en bedrog haar waterrichtlijn probeert door te drukken. Veehouder Hank Vogler is ervan overtuigd dat het BLM het al op de Hammonds had gemunt sinds zij ooit een waterstroompje vanuit natuurgebied naar hun weilanden dirigeerden. Vogler: "Dat was het begin van het einde."

Ryan Bundy kijkt hoe een militielid een camera aan een hoogspanningsmast uitschakelt, op het Malheur National Wildlife Refuge. Het verwijderen van de camera's is een boodschap aan de FBI, die vermoedelijk het gedrag van de groep observeert.
Ryan Bundy kijkt hoe een militielid een camera aan een hoogspanningsmast uitschakelt, op het Malheur National Wildlife Refuge. Het verwijderen van de camera's is een boodschap aan de FBI, die vermoedelijk het gedrag van de groep observeert.

 

De oplossing waar conservatieve krachten oren naar hebben, is de overdracht van al die federale grond naar staten en lokale counties en vervolgens naar private handen. Utah nam vier jaar geleden al een wet aan die Washington oproept afstand te doen van 8 miljoen hectare grond. Nu dat niet is gebeurd, bereidt een landcommissie in Utah een rechtszaak voor om canyons, natuur en prairies op te eisen. De Bundy's hebben dat geduld niet. Zij zijn vast begonnen met hun eigen herverkaveling, door hekken rond het wildreservaat met tractoren te doorbreken.

Vergelijking met Drentse Hollandscheveld

De patstelling van Harney County in 2016 heeft wel iets van het Drentse Hollandscheveld in 1963. Woede tegen een bemoeizuchtige overheid, waarbij het Landbouwschap van toen heeft plaatsgemaakt voor het Bureau of Landmanagement van nu. Met Ammon Bundy in de rol van Boer Koekoek. Alleen is het met de hoeveelheid wapens in het wildreservaat te hopen dat het in de VS niet tot een botsing met politie komt. De Farm Bureau Oregon ziet geen heil in al het wapengekletter. Voorzitter Bushue: "Ik geloof niet dat de wapens oppakken en dreigementen uiten de Hammonds op enige manier zal helpen."

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Gelukkig hebben we een strenge wapenwet. Anders zouden er in Nederland ookal boeren eb buitenlui zijn opgestaan tegen de eisen van Natuur en Milieu organisaties. Het hier genoemde voorval doet me meer aan Natura 2000 denken dan aan Hollanscheveld.

  • vandenbrandcv1

    agratax, bij ons in nederland is er een politieke fosfaat kwestie, terwijl er fosfaat tekort is in zee, en in de landbouwgrond volgt snel een tekort.

Of registreer je om te kunnen reageren.