Home

Achtergrond

Eurokoers en rente stabiel

De Amerikaanse olievoorraden lopen op, nieuws over de economie van de Eurozone is niet eenduidig positief en er zijn zorgen over economische krimp in Rusland en Brazilië. China is vooralsnog een "black box".

De aandelenbeurzen in Shanghai en Shenzhen zijn sinds de jaarwisseling flink in het rood gedoken maar wat betekent dit voor de gezondheid van de Chinese economie. Sommige markten reageerden ook nauwelijks. De euro noteert deze week een waarde van $1,08 en de Euribor-rente ligt bij een looptijd van 3 maanden beweegt rustig verder naar -0,14%.

De immer optimistische hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro denkt dat het wel mee valt met de Chinese economie. De bank handhaaft dan ook de verwachting dat de Chinese economie in 2016 met 6,5% zal groeien.

Verzwakking van de euro

Concreet denkt ABN Amro dat de Europese Centrale Bank zich gedwongen zal voelen om de rente verder te verlagen en/of de geldpers aan te zwengelen door obligaties op te kopen. Doel: het aantal problematische schulden bij banken en bedrijven verminderen en banken stimuleren geld uit te lenen. Daarmee ligt verzwakking van de euro - goed voor de export - en een lagere rente op bedrijfsleningen in het verschiet.

Of registreer je om te kunnen reageren.