Home

Achtergrond

Energieprijzen wat opgelopen

De prijzen van energie zijn ten opzichte van vorige week gestegen, al liggen ze nog altijd op veel lagere niveaus dan in voorgaande jaren rond deze tijd.

De prijs van een vat Noordzeeolie (159 liter) is opgelopen tot bijna $35 en dat is het hoogste niveau sinds ruim twee weken. Er is wat hoop in de oliewereld dat grote exporteurs van olie hun productie in overleg zullen verlagen.

Gevecht om marktaandeel

De Russen toonden zich deze week bereid hierover te gaan praten met Opec, een kartel van olie exporterende landen. De Saoedi´s zijn alvast voorstander. Iran is mogelijk tegen. Het land kon lange tijd niet vrijelijk olie exporteren, omdat het werd geboycot door de EU en de VS. Nu komt Iran terug op de markt en wil het land waarschijnlijk verloren marktaandeel terugwinnen.

Gasprijs eerder omhoog dan omlaag

De gasprijs is in navolging van de olieprijs en ook door relatief zacht weer de laatste weken ook op een laag niveau terechtgekomen. Ruime gasvoorraden voorkomen dat de prijs ver omhoog zal schieten, maar de ruimte aan de bovenkant lijkt wel groter dan aan de onderkant. Sinds vorige week is de prijs voor gas bij een contract voor 2017 opgelopen van 13 naar 14,5 cent per kuub.

Iets hogere elektraprijs

Ook de prijs van elektra bewoog iets omhoog. Het prijsniveau beweegt voor piekuren nu rond €34,50 per MWh, tegen €32 per MWh een week geleden. Een sterke wind in grote delen van Europa maakt dat de windproductie vrij hoog ligt en de prijs voor levering op de korte termijn nog wel onder druk staat. Analisten vinden de markt hoogst onvoorspelbaar en geven daarom neutrale verwachtingen af.

Of registreer je om te kunnen reageren.