Home

Achtergrond

Draghi zinspeelt op aanzwengelen geldpers

De kans wordt steeds groter dat de Europese Centrale Bank (ECB) in maart de rente verlaagt of flink meer euro's gaat drukken. Daarmee lijkt de kans groot dat de marktrentes die bedrijven betalen verder onder druk komen te staan en dat de waarde van de euro verder zakt.

Dat laatste is positief voor de export, maar maakt de import van bijvoorbeeld grondstoffen als olie en graan duurder.

Donderdag hield de ECB het beleid ongewijzigd, maar voorzitter Mario Draghi gaf zijn toehoorders mee dat het monetaire beleid in maart onder de loep wordt genomen en dat dit mogelijk wordt herzien. De instrumenten zelf functioneren volgens Draghi goed, maar ze hebben nog te weinig effect.

Inflatiedoelstelling van 2% drijft weg

Analist Teunis Brosens van ING heeft het gevoel een déjà vu te ervaren. In oktober suggereerde Draghi ook een waar monetair kanon in stelling te brengen. In december bleek het kanon toch een pijl en boog. Met de alsmaar dalende olieprijs drijft de inflatiedoelstelling van 2% steeds verder weg. Dalende prijzen kunnen ertoe leiden dat consumenten aankopen uitstellen.

Euro daalt tegenover pond

Tegenover het Britse pond staat de euro nu op de laagste waarde sinds een jaar geleden. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden staat op -0,144% en kan door de uitspraken verder dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.