Home

Achtergrond 1934 x bekeken

'Chinees' bloedbad op de beurzen

Op beurzen over de hele wereld is heftig gereageerd op de chaos op de Chinese beurs. Een beurscrash aan het begin van de week kwam voor analisten en beleggers als een totale verrassing.

Ook in juli vorig jaar ging de Chinese beurs ineens hard onderuit, maar nu leek er weinig aanleiding te zijn – behalve wellicht tegenvallende productiecijfers.

Geen vertrouwen in groeiverwachting Chinese bank

De Chinese maakindustrie laat al vijf maanden op rij krimp zien en vrijwel niemand gelooft de officiële groeiverwachtingen van de Chinese centrale bank. Het zal eerder duidelijk minder dan meer worden dan de 6,8 procent die de Chinese regeringsvorsers voorspellen. Donderdag werden de beurzen van Shanghai en Shenzhen opnieuw stilgelegd.

Gevolgen voor wereldwijde agribusiness

Een Chinese beurscrash en de daarop volgende correctie van de lokale munt kan wijzen op verzwakking van de Chinese economie en dat heeft ook grote implicaties voor de wereldwijde agribusiness. China is met afstand 's werelds grootste importeur van soja en een grote importeur van vlees en zuivelproducten. De sojaprijs stortte door de berichten alvast in.

Druk op prijzen zaden, machines en kunstmest

Een lagere sojaprijs betekent minder inkomsten voor boeren in de VS, Argentinië en Brazilië. Daarmee ontstaat ook druk op prijzen voor zaden, gewasbescherming, landbouwmachines en kunstmest. K+S verloor in een week tijd 7 procent, net als machinebouwer Case New Holland. Maar zorgen over China raken natuurlijk ook de consumentenbedrijven die tegenwoordig voor enkele tientallen procenten van hun omzet afhankelijk zijn van opkomende markten, zoals Unilever en Nestlé.

Bankanalisten geloven in 5 à 6% Chinese groei

Of de angst bewaarheid wordt of de beurscrash vooral een symptoom is van onredelijk gedrag van onervaren Chinese beleggers, is de vraag. De meeste bankanalisten denken nog altijd dat de Chinese economie ten minste een procent of 5 tot 6 zal groeien en wijzen erop dat maar weinig Chinezen aandelen bezitten. Een beurscrash is voor hen een ver-weg-verhaal.

JBS grootste verliezer

De grootste verliezer van de week is zonder twijfel JBS, dat de koers in één dag met 9 procent zag dalen. Het was de grootste daling sinds 2009. JBS is de grootste rundvleesproducent ter wereld en een grote producent van kip. Beleggers worden zenuwachtig van het grootste corruptieschandaal in Brazilië ooit. Volgens een lokale krant, Estado de S. Paulo, onderzoekt de federale regering betrokkenheid van Grupo Bertin bij een politiek gemotiveerd omkoopschandaal.

Grupo Bertin was voorheen een grote aandeelhouder van JBS. Eerder al bleek een belangrijke financier van JBS, staatsbank BNDES, mogelijk betrokken te zijn geweest.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoersen van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.