Home

Achtergrond

Braziliaans corruptieschandaal nekt JBS

De Braziliaanse vleesreus JBS zag in een week tijd ruim €1 miljard aan beurswaarde verdampen.

Een omvangrijk corruptieschandaal zet flinke druk op het aandeel JBS. Beleggers vragen zich al weken af in hoeverre JBS geraakt zal worden door onderzoek naar eventuele corrupte kredietverlening door Banco Real en de staatsontwikkelingsbank BNDES.

Gesubsidieerd krediet

JBS groeide de laatste 15 jaar mede dankzij krediet van deze banken uit tot de grootste vleesproducent ter wereld. De beleggers schrokken van het bericht dat voorzitter van de onderneming, Joesley Mendonça Batista, nu officieel verdachte is. Batista zou als hoofd van J&F Investimentos, de houdstermaatschappij achter JBS, met tientallen miljoenen hebben geschoven om financiële wetgeving te omzeilen. Naast Batista zijn nog 8 personen die voor J&F werken aangeklaagd.

Aandeel bijna gehalveerd

JBS sloot woensdag af op een koers van 8,41 reais. Het aandeel raakte in de laatste 52 weken een top aan van 17,56 reais. Analisten hebben het nieuws nog niet verwerkt. Eind 2015 gaven de meeste analisten beleggers het advies het aandeel te kopen met een koersdoel van meer dan 20 reais. Het bedrijf is zowel qua producten als geografisch gediversifieerd en wordt geprezen door de snelle en succesvolle integraties van overgenomen bedrijven.

Fundament lijkt sterk

Deze analyse staat nog altijd en de vraag is of de fraudezaak JBS zelf echt zal raken. Maar er zijn risico's. JBS haalde de laatste jaren voor meer dan 6 miljard dollar aan obligaties op. Het is mogelijk dat wanneer JBS meer geld ophaalt, de rentes gaan stijgen. Daarmee kan het lastiger worden voor JBS om aan haar verplichtingen te voldoen. Een tweede risico is dat de kredietverlening van BNDES aan 'nationale kampioenen' door de Braziliaanse staat aan banden zal worden gelegd, waardoor ook bancair krediet duurder wordt.

Opvallend is dat concurrent Brasil Foods de afgelopen week maar 1,1% verloor op de beurs. Het bedrijf verloor eerder juist meer terrein dan JBS omdat het meer dan laatstgenoemde afhankelijk is van afzet op de Braziliaanse markt. De Braziliaanse economische groei is stilgevallen.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoersen van Brasil Foods en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.