Home

Achtergrond

Renteverhoging vormt bedreiging voor wereldeconomie

Washington - De wereldeconomie staat er nog niet goed genoeg voor om de rente nu al te verhogen, dat is de conclusie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarom roept het IMF de belangrijkste centrale banken op om op dit moment de rente nog niet te verhogen. Er kan nog beter gewacht worden tot de wereldeconomie er weer beter voor staat, zegt het IMF.

De angst bestaat dat een hogere rente de wereldwijde economische groei zal afremmen. Terwijl de economie juist moet worden gestimuleerd nu de groei lager dreigt uit te vallen. Een hogere rente remt de economische groei juist af.

De Europese Centrale Bank (ECB) komt vandaag weer bijeen in vergadering. Het is afwachten of president Mario Draghi van de ECB over zal gaan op verdere stimuleringsmaatregelen. Op dit moment is het zo dat de ECB tot en met september 2016 iedere maand voor €60 miljard aan obligaties zal opkopen.
De vraag is of Amerikaanse centrale bank Fed tijdens de vergadering half september de rente met rust laat. De markt is in ieder geval voorbereid op een renteverhoging. Analisten vragen zich wel af of na alle onrust in China die verhoging er wel zal komen. Directeur Christine Lagarde van het IMF riep de Fed een paar maanden geleden al op om de officiële rente dit jaar niet meer te verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.